Kako milenijalsi traže posao?

Jedna od najzanimljivijih i sve češćih tema kojima se bave ne samo mediji, već i najveće svetske kompanije jesu upravo “milenijalsi”, odnosno mladi između 20 i 35 godina, poznati i kao Generacija Y. Ono što je privuklo pažnju mnogih jeste činjenica da upravo mladi pripadnici generacije Y (1980-1995) i generacije Z (od 1995. pa do danas) predstavlja i tek će predstavljati čak 75% globalne radne snage u period od narednih 10 godina.

Milenijalsi, ili generacija Y, su svakako zanimljiva tema za istraživanje, naročito kada je reč o tome kako pronalaze zaposlenje. Ali šta je sa sledećim talasom, ljudima koji sada odrastaju? Infografika koju je sastavio Adecco, jedna od najpoznatijih i najvećih konsultantskih HR kompanija, ispituje sličnosti i razlike između milenijalsa i njihovih mlađih kolega, generacijom Z (u tu grupu spadaju svi oni rođeni između 1995. i danas) u vezi sa njihovim pogledom na zaposlenje i budućnost.

Najveća zabrinutost svih mladih je mogućnosti da nađu posao, a zatim mogućnost da finansiraju svoje obrazovanje. Međutim, 13 odsto članova generacije Y bilo je zabrinuto zbog cene školarine u odnosu na 21 odsto članova generacije Z.

buducnost

Pedeset odsto svih ispitanika izrazilo je da se oseća optimistično kada je u pitanju mogućnost i sigurnost u pronalasku zaposlenja, a čak 79 odsto je reklo da su uvereni da mogu pronaći posao u roku od pet meseci, dok je samo 6 odsto izrazilo nesigurnost da će uspeti da se zaposli. Na pitanje šta očekuju i šta im je najvažnije nakon završetka fakulteta, 32% generacije Z izjasnilo se da im je najvažnije da pronađu dobar posao, dok je 34% generacije Y više zainteresovano za svoju finansijsku stabilnost.

sta ocekuju od prvog posla

Kada je reč o zaposlenju, studentima i skorašnjim diplomcima najvažnije je mogućnost napredovanja, osećaj zadovoljstva poslom i opšti osećaj sigurnosti.

kako traze posao

Rezultati su zasnovani na anketi koju je sproveo Adecco u kojoj je učestvovalo 1,001 mladih, od toga 557 pripadnika generacije Y i 444 pripadnika generacije Z.

Za više informacija o tome kako pripadnici generacija Y i Z gledaju na mogućnost zaposlenja, kako se pripremaju za potragu za poslom, i čemu najviše pridaju značaj pogledajte ovaj detaljan infografik.

1433766464-future-work-millennials-generation-z-infographic

Izvor: www.entrepreneur.com

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: