Kako isplanirati obrazovanje u vreme pandemije?

EduFair, tradicionalno najveći sajam obrazovanja u Beogradu koji organizuje Integraledu, najveća agencija za savetovanje o obrazovanju u jugoistočnoj Evropi, ove jeseni u Beogradu će prvi put u virtuelnom obliku predstaviti obrazovne institucije iz inostranstva. EduFair Virtual zakazan je za 15. oktobar od 14.00-20.00h.

Sajmovi obrazovanja, pa čak ni grupne prezentacije obrazovnih institucija nisu opcija u vremenu socijalne distance i ograničenja skupova. Čak i putovanja su postala komplikovana za mnoge. Ipak, koliko god da nam je korona svima promenila živote, možda i trajno, ti životi moraju da idu dalje, naročito kad je reč o obrazovnom putu mladih ljudi. Kako je pandemija ozbiljno promenila i obrazovni sistem, učinivši online nastavu našom stvarnošću, uticala je i na načine na koje možemo da se informišemo o obrazovanju.

Virtuelni EduFair će biti zaista pravi online događaj. Ne radi se o jednostavnim prezentacijama na internetu ili zoom sastancima, reč je zaista o pravom sajmu“, objašnjava Veselina Todorova, savetnica za obrazovanje ispred Integraledu mreže. „Za sve koristimo jednu od vodećih američkih online platformi za virtualne sajmove, koja zaista posetiocima daje sve mogućnosti koje imaju i na pravom sajmu na koji bi fizički došli, čak su neke stvari i olakšane. Isto kao na sajmu, moći će da posete 25 online štandova, uglednih internata, srednjih škola i univerziteta iz inostranstva, iz više od 10 različitih zemalja, i da se o svemu direktno informišu od predstavnika ovih obrazovnih institucija. Pogodnost je što će to moći da urade vozeći se autobusom, ili u kafiću, ne moraju fizički da dolaze. Takođe, dok na sajmu morate fizički da posetite svaki štand koji vas zanima, ovde možete da se raspitujete o istim stvarima kod različitih institucija, kao i u svakom chatu, možete da vodite paralelno nekoliko razgovora. Ne morate da čuvate prospekte, ni flajere i ne morate da zapisujete jer vam cela konverzacija ostaje sačuvana u chat-u, a sve materijale dobijate online“.

Ovo je prvi put da se u Srbiji odvija jedan događaj u vezi sa obrazovanjem koji ima ovakve mogućnosti i činjenica je da donosi brojne novitete na polju savetovanja u vezi sa obrazovanjem. „Iako smo navikli na lepe i velike štandove na EduFair-u u Beogradu, tu smo sedeli i razgovarali sa posetiocima, ove godine ćemo to raditi putem kompjutera, ali će sadržaj biti podjednako koristan za roditelje i mlade ljude koji žele da istraže mogućnosti za svoje obrazovanje“, objašnjava Veselina.

Ovakve promene u pristupu obrazovanju su očigledno nova stvarnost. Prema StudyPortals istraživanju čak 75 odsto studenata koji su studirali u inostranstvu smatra da će Covid19 uticati na njihove studije. Neće prekinuti sa studijama, ali će ili promeniti državu u kojoj su planirali da se obrazuju ili će odložiti početak studija.

Donošenje odluke o slanju deteta u inostranstvo radi obrazovanja je veoma složen proces i kad svet nije pogođen pandemijom“, objašnjava Veselina Todorova. „Iz našeg iskustva, korona jeste uticala na odluke roditelja koji su se lomili da li da decu pošalju u inostranstvo prvi put. Ipak, oni čija su deca već učila školu u inostranstvu, uglavnom nisu obustavljali školovanje, već su rešili da nastave sa internatom, srednjom školom ili fakultetom“.

Virtual EduFar će okupiti predstavnike više od 25 univerziteta i srednjih školi iz Velike Britanije, Austrije, Mađarske, Italije, Grčke, Švajcarske, Španije, Nemačke i Kanade. Između ostalog, posetioci će moći da se informišu i o stipendijama za osnovne i  srednje škole iz inostranstva.

 

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: