Visoko obrazovanje 2020. godine

Da li se era elitnih univerziteta približava kraju? U kojoj meri će tehnologija preoblikovati ono što se danas smatra fakultetskim obrazovanjem? Pročitajte šta su stručnjaci imali da kažu na tu temu.

Visoko obrazovanje se ubrzano menja, ne morate se nalaziti u sferi obrazovanja da biste to primetili. Univerziteti uveliko strimuju predavanja, univerziteti kao što su Harvard i MIT udružuju snage kako bi kreirali sadržaj isključivo za web, startapi kao što je UniversityNow rade na stvaranju pristupačnih online univerziteta, a startapi kao Udacity nude online časove uglednih profesora. Ništa od toga nije postojalo pre 10 godina, a ova oblast daleko od toga da je završila sa svojim razvojem. Novo istraživanje koje je sproveo Pew Internet bavilo se vizijom visokog obrazovanja u 2020. godini, na osnovu ankete u kojoj je učestvovalo više od 1.000 internet stručnjaka, istraživača i krajnjih korisnika.

U nastavku vam prenosimo najznačajnija zapažanja i komentare onih koji su učestvovali u anketi.

  • Samo 39% ispitanika smatra da ćemo do 2020. godine svedočiti samo umerenim promenama. Ovakav scenario predstavio je Pew Internet: “2020. visoko obrazovanje neće se u mnogome razlikovati od onoga što vidimo danas. Dok ćemo imati mogućnost da pristupamo većem broju informacija u učionicama zahvaljujući velikim ekranima i wireless pametnim uređajima, većina univerziteta će još uvek zahtevati lično prisustvo na fakultetu tokom većeg dela tradicionalnih predavanja i ispita. Ocenjivanje i uslovi za završetak studija biće manje-više isti kao i danas.”
  • S druge strane više ispitanika – njih 60% – veruje da nas očekuju značajnije promene. Pew Internet objašnjava taj scenario: “Do 2020. visoko obrazovanje će se promeniti u znatnoj meri u odnosu na današnju situaciju. Online predavanja i učenje na daljinu biće u velikoj meri zastupljeni i opšte prihvaćeni. Veliki broj predavanja i aktivnosti prerašće u individualne pristupe u vreme koje odgovara student. Postojaće “hibridna” predavanja koja kombinuju online učenje i sve manje zahtevanje ličnog prisustva na predavanjima. Ocenjivanje će u obzir uzimati sve više lične rezultate i sposobnosti koje su bitne za profesiju studenta.”
  • Mnogi ispitanici smatraju da će prilike, efikasnost, kao i zahtevi studenata i roditelja voditi ka novim metodama učenja. Mike Liebhold, viši istraživač i istaknuti član Instituta za budućnost (The Institute for the Future) objasnio je: “Prema sadašnjim i predvidivim ekonomskim uslovima, tradicionalna “učionica” postaće finansijski sve manje održiva. Kako su brze mreže postale pristupačne većem broju ljudi, tele-obrazovanje i hibridna predavanja postaće široko zastupljena.”
  • Istovremeno ispitanici veruju da će sve nepovoljnija ekonomska situacija u visokom obrazovanju doneti promene. Tapio Varis, professor emeritus Univerziteta Tampere objašnjava: “Tradicionalno visoko obrazovanje postaće privilegija, i postojaće potreba za globalnom standardizacijom nekih oblasti obrazovanja koje će umanjiti troškove u brojnim slučajevima.”
  • Drugi ispitanici, pak, ne doživljavaju učenje na daljinu ozbiljnim, ali drugi prepoznaju da alati za popularizaciju online obrazovanja postaju sve popularniji. Jedan ispitanik koji je želelo da ostane anoniman smatra da je standardno visoko obrazovanje balon koji samo čeka da pukne: ”Verujem da ćemo videti neki vid povratka sokratovskom modelu učenja gde jedan mudrac sam bira grupu studenata, ali sada umesto Akropolja, lokacija će biti internet, a student će dolaziti sa svih strana.”
  • Mnogi ispitanici smatradju da ne bi trebalo da očekujemo velike promene budući da se visoko obrazovanje već menja. Steve Jones, profesor komunikacija na Univerzitetu Illinois-Chicago i vođa Asocijacije internet istraživača, smatra:” Jednostavno rečeno, mali broj univerziteta može da prijušti promenu. Oni ne mogu da dozvole sebi da se ne promene, inercija je moćna, a gledati u budućnost je teško. Do 2020. neće se mnogo toga promeniti.”

Naravno, samo tradicionalni univerziteti nemogu se lako promeniti. Novi online univerziteti i sertifikovani programi već premošćuju barijere kao što su troškovi i lokacija. Još uvek je teško dobiti dobro plaćen posao bez fakultetske diploma, i to se verovatno neće promeniti do 2020. Ali možda će postojati mnogo više puteva nego danas da se stigne do te diplome.

Izvor: www.fastcoexist.com

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: