Izglasan najpovoljniji i najbolji studentski grad

Novinarski tim OSSIja sproveo je istraživanje o studentskim gradovima po kriterijumima koji su studentu najvažniji kada se odlučuje za studiranje u inostranstvu:

Novinarski tim OSSIja sproveo je istraživanje o studentskim gradovima po kriterijumima koji su studentu najvažniji kada se odlučuje za studiranje u inostranstvu:

1) Koji studentski grad je najbolji za noćni život?
2) Koji studentski grad je najpovoljniji za život studenta?
3) Koji studentski grad je najbolji za društveni život i sticanje prijatelja?

Jedan grad je posebno pozitivno ocenjivan od strane studenata u sva tri segmenta, a dominantnu pobedu odneo je u 2. i 3. pitanju. U pitanju je – Beč!

Rezultati nisu iznenađujući. Na osnovu studije konsultantske firme za ljudske resurse Mercer o kvalitetu života u svetskim metropolama Beč je 2015. (kao i niz godina unazad) proglašen najboljim gradom za život na svetu. Austrijska prestonica je Balkancima oduvek bila interesantna i voljena. Procenjuje se da danas u Beču živi oko 180.000 Srba. Studentima ova činjenica dosta olakšava upoznavanje i sticanje prijatelja.

„Ovaj grad je pre svega pogodan našim studentima zbog blizine našoj zemlji, a opet ovde se više nego igde zasigurno može naći dosta naših ljudi, Balkanaca. Kada se fokusiramo na studentski život, od velike je važnosti to što su fakulteti svetski priznati, nude dobru podlogu za pronalaženje posla dalje, pružaju sigurnost, a svakako i taj prestiž kada se kaže da si završio fakultet u Beču zbog čega te cene u celom svetu“, procenjuje i predsednica OSSIjevog lokalnog ogranka u Beču, Dajana Čavić.

Povoljnost života u inostranom gradu je vrlo bitna a ponekad i presudna stvar pri studiranju „preko“. Upravo takva povoljnost je sledeća prednost Beča.

Studenti u Beču imaju mogućnost da biraju između smeštaja u domu, WG (Wohngemeinschaft) ili privatnom stanu. Domovi u Beču nude mogućnost boravka u jednokrevetnoj i dvokrevetnoj sobi. Cene soba se kreću u proseku od 250 do 350 evra.

Tzv. Wohngemeinschaft je stan u kome živi nekoliko studenata gde svako ima svoju sobu, a deli se kuhinja i kupatilo. Cene se kreću od 300 do 350 evra po osobi.
Privatan stan je najkomfornija, ali i najskuplja varijanta. Cene manjih stanova se kreću od 350 do 500 evra. Cena stana i ostalih troškova se može znatno smanjiti ukoliko više osoba živi u jednom stanu.

Troškovi života na mesečnom nivou su sledeći:
Smeštaj: 250-350€
Zdravstveno osiguranje: 55€
Telefon: 10-40€
Internet: 20-30€
Hrana i piće: 200-350€ (u zavisnosti od toga kako i koliko se hranite)
Školarina: plaća se dva puta godišnje (na početku svakog semestra): 380€ ili 760€, u zavisnosti na kom fakultetu studirate
Prevoz: semestralna karta za gradski prevoz košta 75€.

Još jedna od pogodnosti Beča je mogućnost srpskih studenata da rade za vreme studija. Studentima sa srpskim državljanstvom dozvoljen je ograničeni rad u Austriji. Radno vreme se deli na tri vrste:
1. zaposlenost na niskim primanjima (10h nedeljno),
2. polu radno vreme
3. puno radno vreme (nakon završetka studija i samo za rad u struci)

Studenti na osnovnim studijama imaju pravo samo na zaposlenost na niskim primanjima, dok studenti na masteru mogu da rade pola radnog vremena.

Izvor: ossi.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: