Interesovanje domaćih studenata za školovanje u Ljubljani

Srpski studenti koji žele da studiraju u Ljubljani najviše se interesuju za fakultet za pomorstvo i promet, biotehnički, ekonomski i filozofski, a u 2015/2016 godini Univerzitet u Ljubljani upisalo je ukupno 125 studenata sa srpskim državljanstvom.

Sporazum o saradnji Srbije i Slovenije u oblasti obrazovanja potpisan je 2014, saopštilo je Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uz podsećanje da je jedna od glavnih uredbi tog dokumenta da građani Srbije mogu pohađati osnovno, srednje i visoko obrazovanje u Sloveniji, pod istim uslovima kao i građani Slovenije i obrnuto što u praksi, između ostalog, podrazumeva uzajamno oslobađanje školarine.

Studenti iz Srbije koji se opredele za Univerzitet u Ljubljani na raspolaganju imaju fakultet za socijalni rad, elektro inžinjering, zdravstveni faklultet, fakultet za administraciju, pomorstvo i promet, sa kojima nemaju prilike da se susretnu na domaćim univerzitetima, piše u saopštenju.

Kako se dodaje, najprivlačniji su im fakultet za pomorstvo i promet, biotehnički fakultet, filozofski, kao i ekonomski fakultet.

U akademskoj 2014/2015 godini za studijsku razmenu na Univerzitetu u Ljubljani odlučilo se 30 studenata iz Srbije, precizira se u saopštenju u kom se dodaje da oko dva odsto studenata Univerziteta u Ljubljani svake godine odlazi na studijsku razmenu na naše univerzitete.

U 2015/2016 godini Univerzitet u Ljubljani upisalo je ukupno 125 studenata sa srpskim državljanstvom, piše u saopštenju u kom se dodaje da su 2015. godinu uspešno završila tri studenta osnovnih studija, 16 master i deset studenata doktorskih studija, što je ukupno 29 studenata iz Srbije.

U saopštenju piše da Univerzitet u Ljubljani našim studentima pruža veću prohodnost za dalje školovanje, a u poređenju sa drugim studentima Evrope, studenti iz Srbije se smatraju veoma uspešnim.

Foto: Wikimedia Commons

Izvor: RTV

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: