Interesovanje domaćih studenata za školovanje u Ljubljani

Srpski studenti koji žele da studiraju u Ljubljani najviše se interesuju za fakultet za pomorstvo i promet, biotehnički, ekonomski i filozofski, a u 2015/2016 godini Univerzitet u Ljubljani upisalo je ukupno 125 studenata sa srpskim državljanstvom.

Sporazum o saradnji Srbije i Slovenije u oblasti obrazovanja potpisan je 2014, saopštilo je Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uz podsećanje da je jedna od glavnih uredbi tog dokumenta da građani Srbije mogu pohađati osnovno, srednje i visoko obrazovanje u Sloveniji, pod istim uslovima kao i građani Slovenije i obrnuto što u praksi, između ostalog, podrazumeva uzajamno oslobađanje školarine.

Studenti iz Srbije koji se opredele za Univerzitet u Ljubljani na raspolaganju imaju fakultet za socijalni rad, elektro inžinjering, zdravstveni faklultet, fakultet za administraciju, pomorstvo i promet, sa kojima nemaju prilike da se susretnu na domaćim univerzitetima, piše u saopštenju.

Kako se dodaje, najprivlačniji su im fakultet za pomorstvo i promet, biotehnički fakultet, filozofski, kao i ekonomski fakultet.

U akademskoj 2014/2015 godini za studijsku razmenu na Univerzitetu u Ljubljani odlučilo se 30 studenata iz Srbije, precizira se u saopštenju u kom se dodaje da oko dva odsto studenata Univerziteta u Ljubljani svake godine odlazi na studijsku razmenu na naše univerzitete.

U 2015/2016 godini Univerzitet u Ljubljani upisalo je ukupno 125 studenata sa srpskim državljanstvom, piše u saopštenju u kom se dodaje da su 2015. godinu uspešno završila tri studenta osnovnih studija, 16 master i deset studenata doktorskih studija, što je ukupno 29 studenata iz Srbije.

U saopštenju piše da Univerzitet u Ljubljani našim studentima pruža veću prohodnost za dalje školovanje, a u poređenju sa drugim studentima Evrope, studenti iz Srbije se smatraju veoma uspešnim.

Foto: Wikimedia Commons

Izvor: RTV

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije:

  • Ovogodišnji festival održaće se 8. i 9. novembra u pozorištu Pinokio(Bulevar maršala Tolbuhina 1, Novi Beograd). Tokom dva festivalska dana publika će imati priliku da pogleda šest sjajnih predstava u izvođenju mladih umetnika. Prvi... Pročitajte više »»
  • Dvodnevnu rođendansku žurku u Beogradu zamislili su ovako: novembar: Mekano novembar: Tvrdo Beograđane i putnike namernike očekuju dva različita koncerta, dve različite set liste, ali jedno je sigurno: i Mekano i Tvrdo biće GLASNO! I naravno... Pročitajte više »»
  • Trci pod nazivom „Belgrade Night Mile“, koja će se po prvi put održati u Beogradu,pridružiće sestudenti Ekonomskog fakulteta. Osim zdravih navika,povod njihovog učešća na noćnoj trci, zakazanoj za petak, 2. novembar, od 22 časa je i... Pročitajte više »»
  • ČETVRTAK 08.11. 16:45 JUŽNI VETAR krimi 125′ 350 dinara 19:00 ZASPANKA ZA VOJNIKE ratni 117′ 350 dinara 21:00 JUŽNI VETAR krimi 125′ 350 dinara PETAK 09.11. 16:45 JUŽNI VETAR krimi 125′ 350 dinara 19:00 ZASPANKA ZA... Pročitajte više »»
  • Centar za edukaciju i društvenu emancipaciju, četvrti put po redu organizuje Studentski privredni forum. Forum će biti realizovan 26. i 27. oktobra 2018. godine na Fakultetu političkih nauka, Jove Ilića 165 u Beogradu. SPF će i ovo godine u... Pročitajte više »»