Indeksi po staroj tarifi

Univerzitet u Novom Sadu pravi planove za narednu studijsku godinu na 14 fakulteta. Predloženo da na budžetu bude 5.584 studenta, a da njih 4.162 plaća iz svog džepa.

Na fakultetima Univerziteta u Novom Sadu neće biti povećanja školarina ni u novoj školskoj godini, izuzev za dva studijska programa koji se izvode na engleskom jeziku, a očekuje se nešto veći broj brucoša koji će biti finansirani iz budžeta.

Konkurs za upis studenata na svih 14 fakulteta UNS-a još nije raspisan, jer se čeka odluka o broju onih čije će studiranje biti finansirano iz budžeta Vojvodine.- Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost uputili smo predlog broja studenata za upis u prvu godinu svih nivoa studija – ističe za „Novosti“ prof. dr Biljana Abramović, prorektor UNS-a za nastavu.

U tom predlogu je navedeno da bi u školskoj 2017/2018. godini, na osnovnim i integrisanim studijama, iz budžeta bilo finansirano 5.584 studenta, a samofinansirajućih bilo bi 4.162. U poređenju sa prošlom godinom to je povećanje za 324 budžetska i 33 samofinansirajuća studenta.

– Istovremeno je, kako dodaje profesorka Abramović, na master studije predloženo 2.823 budžetska studenta i 2.726 samofinansirajućih, što je povećanje za 134 budžetska i sedam samofinansirajućih. Za doktorske studije u novoj školskoj godini planirano je 244 budžetska studenata i 545 samofinansirajućih.

Na fakultetima UNS ima i novih studijskih programa od kojih su neki već akreditovani, a ostali su u postupku koji bi uskoro trebalo da bude okončan.

– Uglavnom su to studijski programi iz oblasti informacione tehnologije. Planom za podršku IT sektora Vlade Republike Srbije inicirano je inoviranje i povećanje broja studenata na studijskim programima iz oblasti informatike – podsetila je profesorka Abramović.

Ona je napomenula da su novi studijski programi na Fakultetu tehničkih nauka, Prirodno-matematičkom fakultetu, Ekonomskom, Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu i Akademiji umetnosti.

ŠKOLARINE

NAJNIŽE školarine u okviru UNS su na osnovnim akademskim studijama na Pedagoškom fakultetu i Učiteljskom fakultetu na mađarskom jeziku i iznose 50.000 dinara. Najviše za osnovne studije su na na Akademiji umetnosti i iznose 125.000 dinara.

Školarina stranim studentima je povećana za master akademske studije forenzike na 3.000 evra, kao i za integrisane studije medicine i stomatologije na engleskom jeziku – na po 5.500 evra godišnje.

Izvor: www.novosti.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: