Girl Power na Rails Girls radionici

Krajem ovog meseca, tačnije 31. maja i 1. juna, održaće se druga po redu besplatna radionica Rails Girls. Nakon više nego uspešne prošlogodišnje organizacije i ovog puta organizatori Rails Girls radionice nastavljaju da ohrabruju devojke i dame da se prijave i zakorače u svet programiranja. Zapravo cilj radionice je da devojkama i ženama približi informacione tehnologije, omogući im da savladaju početne korake i ohrabri ih za dalji rad u ovoj oblasti. Rad je baziran na korišćenju Rails otvorene platforme za brzo kreiranje web aplikacija u Ruby programskom jeziku.

U želji da vas zainteresujemo da se pridružite Rails Girls radionici razgovarali smo sa Bojanom Milašinović, jednom od koordinatorki projekta i organizatorkom radionice. Od nje smo saznali nešto više o samoj radionici i njenim ciljevima, kao i značaju koji ona ima u popularizaciji programiranja među ženskom populacijom.

1. Kako ste došli na ideju da organizujete ovaj događaj?

Radeći na različitim projektima dolazile smo u situaciju da se uglavnom susrećemo sa programerima i web dizajnerima i iz razgovora sa više ljudi potvrdili činjenicu da je malo devojaka i žena u domaćem IT sektoru. Programer i danas jedan od organizatora i mentora na Rails Girls Beograd radionici nam je prosledio link do zvaničnog rails girls sajta. Kako smo bile oduševljene čitavom idejom odlučile smo da i u Beogradu napravimo jedan takav događaj.

2. U čemu leži tajna, budući da je ovaj događaj namenjen isključivo devojkama?

Nema nikakve tajne. Činjenica je da su muškarci brojniji u IT sektoru, i to nije praksa samo kod nas. To je, između ostalog, motivisalo programerke iz Finske koje su pre nekoliko godina pokrenule ovaj vid radionice želeći da kroz jednostavnu i prijemčivu formu učesnicama pomognu da savladaju početne korake u programiranju i na taj način ih zainteresuju za ovu oblast i informacione tehnologije generalno, pružajući im mogućnost da na taj način rade i na ostvarivanju sopstvenih ideja.

3. Da li I dalje važi „pravilo“ da je IT sektor „muški posao“, ili su devojke već osvojile IT svet?

Kao što sam već pomenula, to je i dalje trend, međutim u poslednje vreme postoje različite inicijative koje upravo rade na popularizaciji ove oblasti kod žena, ali definitivno da, taj disbalans postoji i dalje.

I love Ruby4. U našoj zemlji devojke su još uvek u manjini kada govorimo o IT studijama, da li ovakav događaj može doprineti popularizaciji IT studija među devojkama i navesti ih da se opredele upravoza IT karijeru?

Jedan događaj ovakvog tipa ne može bitno uticati da odjednom dođe do značajne promene, ali je bitno da postoji, da se o tome priča, i da se kroz obrazovni sistem nađe način da se ova oblast tretira kao potencijalna interesna sfera za sve.

5. Kojim znanjem će se polaznice moći pohvaliti nakon završetka radionice? Da li su to neka praktična znanja kojima će biti u mogućnosti da svoju ideju pretoče u konkretanrezultat?

Nakon završetka radionice učesnice bi trebalo da savladaju osnovnu terminologiju u oblasti programiranja i nauče osnovne komponente pravljenja web aplikacije, razliku između dinamične i statične web strane, osnove kodiranja i razumeju funkcionisanje alatki. Ona treba da ih dodatno zainteresuje za programiranje i samostalni rad nakon završetka iste i pomogne u tim prvim koracima koji su uvek najteži.

6. Da li je potrebno da posedujemo neko predznanje iz kodiranja ukoliko želimodaprisustvujemoradionici?

Svako predznanje je dobrodošlo, ali definitivno nije preduslov za prijavu. Potpuno je u redu prijaviti se i bez ikakvog iskustva, jer se radionica bazira upravo na savladavanju početnih koraka u programiranju.

7. Postoji li plan da se radionica promoviše i u ostalim gradovima Srbije?

Postoji ideja da se radionica proširi i na druge gradove, ali je za to neophodno da postoji lokalna podrška kako u organizacijskom tako i u mentorskom smislu, jer je cilj da se i nakon završetka radionice aktivnosti učesnica nastave, a to je teško bez podrške zajednice.

8. I za kraj, kako biste pozvali devojke, koje se možda još uvek ustručavaju, da vam se pridruže?

Radionica je takva da je otvorena za sve, i to je upravo njena suština. Ne postoje kriterijumi u pogledu starosne dobi ili prethodnog iskustva u programiranju. Jedino što je bitno jeste radoznalost i motivisanost za učešće. I naravno popunjena prijava za učešće 🙂

Više informcija o samom događaju može se naći na www.railsgirls.com/beograd. Za sva pitanja, nedoumice, predloge pišite nam na railsgirlsbeograd@gmail.com

Svi koji bi voleli da čuju nešto više o Rails Girls Beograd projektu, moći će to da učine na Startit Festu (http://startit.rs/fest/), prvom velikom festivalu posvećenom startupima i preduzetništvu, u petak, 16. maja u KC Grad od 17h u okviru programa Tech afternoons.

Pored zvaničnog sajta možete nas pratiti i na facebook-u https://www.facebook.com/RailsGirlsBeograd i twitter-u @RailsGirlsBg.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: