Finska priprema revoluciju u školstvu: Ukidaju sve predmete u školi, đaci neće sedeti u klupama!

Obrazovni sistem Finske smatra se jednim od najboljih na svetu. Ali, vlasti ove zemlje ne žele da uživaju u tom statusu i više ništa ne preduzimaju, već su odlučili da pokrenu pravu revoluciju u školskom sistemu.

Reč je o ukidanju školskih predmeta iz nastavnog plana! To znači da više neće biti časova fizike, matematike, istorije, literature ili geografije.

Marjo Kilonen, glavno i odgovorno lice Odeljenja za obrazovanje u Helsinkiju, objasnio je promene koje će uslediti:

„Postoje škole koje uče decu na stari način, što je bilo odlično početkom dvadesetog veka. Ali, potrebe đaka više nisu iste i potrebno nam je nešto što će se uklopiti u 21. vek“, rekao je Kilonen.

Umesto posebnih predmeta, učenici će proučavati događaje i fenomene kroz interdisciplinarni format. Na primer, Drugi svetski rat će se proučavati kroz perspektivu istorije, geografije i matematike, a kroz kurs“Rad u kafiću“, đaci će moći da nauče sve o maternjem, engleskom jeziku, ekonomiji i veštinama komunikacije. Novi sistem će se prvo primeniti na starijim učenicima, koji imaju najmanje 16. godina.

Glavna ideja jeste to da učenici mogu da izaberu teme ili fenomene koje žele da izučavaju i koje odgovaraju njihovim sposobnostima i ambicijama za budućnost. Na ovaj način, više nećete imati učenike koji moraju da uče hemiju i fiziku, a sebi misle „šta će mi ovo u životu“.

Tradicionalni metod komunikacije između učenika i nastavnika će takođe biti izmenjen. Učenici više neće sedeti u klupama i čekati da budu prozvani da odgovaraju. Umesto toga, radiće zajedno sa drugim učenicima u malim grupama, pod nadzorom profesora.

Finski obrazovni sistem podržava timski rad, zbog čega se promene odnose i na prosvetne radnike. Školska reforma zahteva dogovor i saradnju između nastavnika, a 70 odsto nastavnika u Helsinkiju već su počeli da se pripremaju i skupljaju informacije o novom metodu rada. Za to će, naravno, dobiti i povišicu, a očekuje se na novi sistem potpuno pređe 2020. godine, piše Brightside.

Izvor: stil.kurir.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: