ETF, FON i Matematički pokrenuli veliko IT pitanje: Hoće više mesta za studente

Od ministarstva je stiglo uputstvo da fakulteti moraju po ubrzanom postupku da akredituju stručne programe za povećan broj studentskih mesta.

Tri fakulteta Univerziteta u BeograduETF, FON i Matematički, koji imaju informatičke programe, podneli su zahtev Ministarstvu prosvete za proširenje upisnih kvota na tim smerovima.

Oni su se odazvali na Akcioni plan Vlade Srbije za razvoj IT sektora u našoj zemlji, koji ima ekstremni potencijal, a koji zbog malog broja svršenih stručnjaka na godišnjem nivou svake sezone ostane kratak za bar 1000 mesta u firmama koje vape za novim programerima.

Kako je rečeno na današnjoj sednici Senata UB, od ministarstva je stiglo uputstvo da fakulteti moraju po ubrzanom postupku da akredituju stručne programe za povećan broj studentskih mesta.

Dekan ETF-a prof. Zoran Jovanović kaže da rade na tome da se poveća broj upisanih studenata na smeru softversko inženjerstvo.

On je rekao da je ideja da se kvota poveća za 60 mesta i to 50 samofinansirajućih i 10 budžetskih studenata.

Neophodno je da ministarstvo obezbedi dodatni prostor za naš fakultet, što je uslov za akreditaciju –  pojasnio je Jovanović.

Univerzitet u Beogradu u narednoj školskoj akademskoj godini upisaće 14.850 studenata, od toga 9.511 studiraće o trošku države.

Izvor: www.telegraf.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: