Država brine o najboljim studentima medicine

Studenti Medicinskog fakulteta u Beogradu koji pokazuju zavidno znanje biće uključeni u istraživački rad u Kliničkom centru Srbije još tokom školovanja, kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dodaje da će oni koji studije završe sa najboljim ocenama odmah dobijati posao i mogućnost specijalizacije.

To je moguće ukoliko Medicinskog fakulteta u Beogradu i Kliničkog centra Srbije budu više sarađivali, ukoliko se objedine organizacija i aktivnosti te dve ustanove. Radna grupa koja je formirana da radi na tome održala je danas prvi sastanak.

„Obraća se posebna pažnja na studente koji pokazuju zavidno znanje. Hoćemo da se skoncentrišemo na njih, da ih uključimo u sistem, da kada završe studije sa najboljim ocenama odmah dobijaju posao, ali i specijalizaciju i usavršavanje“, rekao je Lončar novinarima pred početak prvog sastanka.

Ministar kaže da je ideja da se o najboljim mladim lekarima vodi računa još dok su studenti, da će u sam proces biti uključeni Klinički centar Srbije, SANU, Ministarstvo zdravlja, Medicinski fakultet u Beogradu.

„Ovim želimo da najbolje mlade lekare zadržimo u Srbiji, da iskustva i znanja stiču od domaćih najboljih lekara, koji su priznati u svetu“, pojasnio je Lončar.

Predsednik SANU Vladimir Kostić pojašnjava da KCS nije registrovan kao naučna institucija iako to jeste, da su mnogi predavači na Medicinskom fakultetu, direktori klinika, ali da su im radne knjižice na fakultetu.

„Ono što pokušavamo da kažemo da postoje ustanove u kojima će medicinska usluga, istraživanja biti na integrisanom nivou, do sada je to bila veštačka podeljenost. Direktori klinika KCS su uglavnom i predavači na Medicinskom fakultetu i njima radne knjižice nisu na klinikama, već na fakultetu. To nije prirodno“, pojasnio je Kostić.

On je rekao da se očekivalo kada je osnivan Centar za kontinuiranu edukaciju 2003. godine da će polako krenuti, ali da je već prve godine bilo 30.000 ljudi.

„Glad za informacijom, znanjem, veštinama je prisutna. Na nama je da to obezbedimo“, pojasnio je on.

Dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu Nebojša Lalić kaže da se iz punu podršku Mnistarstva zdravlja i Ministarstva prosvete kreće u pronalaženje rešenja kako bi se produbila saradnja Medicinskog fakulteta i KCS.

„Akademske bolnice postoje svuda u svetu i one svojom platformom nude one uspehe koji savremena medicina nosi“, rekao je Lalić.

On je dodao da se bolja saradnja očekuje i od drugih medicinskih fakulteta i kliničkih centara, ali da se krenulo u Beogradu jer tu trenutno postoje najbolji uslovi.

Izvor: studiob.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: