Međunarodni dan pismenosti

Pismenost je preduslov za učenje i širenje znanja, veština, stavova i vrednosti u održivim društvima, saopštile su danas UN povodom Međunarodnog dana pismenosti.

Generalni direktor UNESKO-a Irina Bokova saopštila je da je 757 miliona odraslih ljudi u svetu i dalje nepismeno i da dve trećine tog broja čine žene.

„Broj dece i adolescenata koji ne pohađaju školu je u porastu i trenutno je 124 miliona na globalnom nivou, dok oko 250 miliona dece u osnovnoj školi ne uspevaju da se opismene na osnovnom nivou, iako pohađaju nastavu“, napomenula je Bokova.

Međunarodni dan pismenosti (International Literacy Day) tradicionalno se obeležava svakog 8. septembra širom sveta na UNESCO-ovu inicijativu. Cilj obeležavanja ovog dana je da se svake godine međunarodna zajednica podseti na status pismenosti i obrazovanja odraslih na globalnom niovu, odnosno da se upozori na problem nepismenosti, koji još postoji u većem delu sveta.

Kao i prethodnih godina, Međunarodni dan pismenosti obeležiće se širom sveta nizom manifestacija i predavanja.

Ovogodišnja proslava Međunarodnog dana pismenosti u UN biće posvećena istraživanju ključnih veza i sinergije između pismenosti i budućih ciljeva o održivom razvoju, koji će biti usvojeni na 70. sednici Generalne skupštine UN ovog meseca.

Ideja o obeležavanju Međunarodnog dana pismenosti pojavila se u septembru 1965. godine u Teheranu, na Svetskoj konferenciji ministara obrazovanja, čija tema je bila iskorenjivanje nepismenosti. Kao dan obeležavanja odabran je 8. septembar, a UNESCO je s obilježavanjem Međunarodnog dana pismenosti počeo 1966. godine.

Izvor: Slobodna Evropa/Wikipedia

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: