Čitaonica na otvorenom u dvorištu FON-a

U petak, 1. jula, mogao se videti nesvakidašnji prizor u dvorištu Fakulteta organizacionih nauka. Naime, student Slavoljub Atanasovski, je uz pomoć svojih kolega iz Unije studenata i uz podršku fakulteta, organizovao projekat “Čitaonica na otvorenom“.

Mladi student, koji je došao na ovu ideju kaže da je tim taj koji je ideju realizovao. “Pokretač projekta sam ja, od kad mi je pala ta ideja na pamet dugo sam pregovarao sa samom Upravom, kao i sponzorima oko sokova, vode i muzike, ali projekat ne bi bio moguć da mi se u timu nisu priključili ljudi iz Unije studenata FON-a i par bliskih osoba koje nisu u Uniji ali su se ipak samoinicijativno priključili i zajedno pomogli oko logističkih stvari i tog dana sa mnom postavili i namestili sve da izgleda baš onako kao što je izgledalo. Moja je ideja i inicijativa, ali je tim taj koji je izneo sve ovo i bez kojeg bi ovo ostala samo ideja i zbog toga im hvala – svim dragim ljudima koji su došli tog dana i pomogli da atmosfera bude sjajna, da se spoji lepo i korisno i koji su obratili pažnju na svaku sitnicu koje je ulepšala projekat.

Projekat je trajao jedan dan – improvizovana čitaonica za ljude koji vežbaju zadatke iz bilo kog predmeta kao priprema za julski rok. Pažljivo je odabran datum. Upravi je bio bitan da bi se izbeglo ometanje ispita i zaposlenih, a meni je bio bitan zbog ispita koji su usledili u narednih par dana – Matematika 1, Matematika 2, Matematika 3, OIKT, Programiranje, itd”, kaže Atanasovski.

Cilj jeste omogućavanje studentima da, uz lepo vreme, zajedničkim radom, uspešno pripreme gradivo za ispite u predstojećem ispitnom roku. Organizatori ovog projekta primetili su potrebu studenata za grupnim radom koji je nemoguće ostvariti u klasičnoj čitaonici. Smatraju da je za uspešno učenje potrebna interakcija koja se, sada, u dvorištu fakulteta, može videti na svakom koraku.

Ovakav koncept daje studentima priliku da uz pomoć drugih, a i pružajući svoju, usvoje potrebna znanja. Ideja je stvaranje pozitivne atmosfere u kojoj će se rešavati zadaci i učiti ostali praktični predmeti, dok će standardne čitaonice biti dostupne studentima za teorijske ispite koje je potrebno pripremati u tišini.

Razne radionice koje su organizovane od strane studenata kao pomoć kolegama za određene predmete i njihova posvećenost pokazali su mi koliko je zaista grupni rad i međusobno pomaganje nešto što je poželjno na FON-u. Grupe na društvenim mrežama su živnule, redovno se pred ispite kače skripte, postavljaju odgovori, rešenja, zadaci i počeo sam da razmišljam u tom pravcu. Čitaonice su bile pune, a lepo vreme je postalo svakodnevnica, i znakovi su mi se ređali jedan za drugim – tako se javila ta ideja, pored ciljeva koje sam sebi postavio. Cilj je da iskoristimo lepo vreme i pripremimo se za julski ispitni rok, da čitaonicu oslobodnimo za ljude koji uče teorijske predmete jer im treba mir i koncentracija, a napolje izvučemo sve ljude koji će vežbati zadatke zajedno i biti u mogućnosti da pričaju i postavljaju pitanja i daju odgovore. Želeo sam da napravim što bolju atmosferu – baš kao kod kuće kad vežbamo zadatke, da neprestano imamo osećaj da smo na pauzi a zapravo učimo. Pokušao sam da što bolje realizujem projekat kako bi bila veća šansa da trajno dobijemo čitaonicu na otvorenom“ , izjavio je Atanasovski.

Pored toga, ideja  je da “Otvorena čitaonica“ bude mesto na kome se stvaraju poznanstva i nesebična saradnja među studentima. Ovo je mesto gde će oni, pored učenja, moći da se zabave i uživaju u letnjim danima, uz muziku i osveženja.

Ovaj, unapređen način učenja, svesrdno je podržan od strane uprave fakulteta, gde smatraju da su projekti ovog tipa vrlo korisni i poželjni. Fakultet će podržati organizatore u narednim danima, a oni se nadaju da će u budućnosti ovaj koncept postati praksa.

Ja se nadam da će se napraviti na toj lokaciji trajna čitaonica na otvorenom sa betonskim klupama i stolovima, kao što je bio dogovor sa Upravom, ukoliko uspeju da nađu investiture. Što je bilo do nas (studenata) uradili smo – dokazali smo da je korisna, lepa i inovativna ideja, dokazali smo da je dobar efekat takvog projekta i sada se nadamo da će od sledećeg leta tu biti mesto gde se okupljaju studenti FON-a, upoznaju, druže i spremaju ispite“- kaže FON-ovac.

Izvor: Časopis InterFON

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: