Borba za strane studente

Ministarstvo prosvete pokrenulo projekat "Studiraj u Srbiji" sa nizom aktivnosti. Problem boravišne vize. Nostrifikacija školskih diploma olakšana.

Srbija je nekada mogla da se pohvali desetinama hiljada stranih akademaca, koji su kod nas dolazili po znanje i diplome priznate u celom svetu. Broj stranaca na univerzitetima se smanjio, te se procenjuje da ih je trenutno tek oko 1.500. Kako bi se loša statistika popravila, a mladi iz celog sveta odlučili da dođu u većem broju, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u saradnji sa Tempus fondacijom, pokrenulo je projekat „Studiraj u Srbiji“.

U projekat su uključena i ministarstva unutrašnjih i spoljnih poslova.

– U prethodnom periodu jedan od glavnih problema stranih studenata koji su želeli da studiraju u Srbiji bile su boravišne vize, pa se nadamo da će ovaj proces biti olakšan – kaže za „Novosti“ dr Ana Langović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete. – Proces nostrifikacije diploma srednjih škola je ubrzan i pojednostavljen, što je ranije takođe bila prepreka za dolazak stranih studenata.

Naša sagovornica naglašava da bi povećanje broja stranih akademaca donelo višestruku korist, kako ekonomsku, tako i obrazovnu, jer bi učinili naše fakultete međunarodno vidljivijim. Glavna ciljna grupa ovog projekta biće studenti dunavskog regiona, kao i zemalja u kojima vlada veliko interesovanje za studiranje u Srbiji, kao što su Turska, države Latinske Amerike i Kina.

PROČITAJTE I: Sajam zapošljavanja u Kosovskoj Mitrovici

U sklopu realizacije kampanje „Studiraj u Srbiji“, planiran je niz aktivnosti, a već je završena publikacija na engleskom jeziku, u kojoj su predstavljeni studijski programi dostupni strancima, pre svega oni koji su na engleskom ili nekom drugom stranom jeziku. Fondacija Tempus već četiri godine održava veb stranicu Study in Serbia, na kojoj se nalaze sve vrste informacija potrebne stranim studentima.

Uz pomoć Ministarstva spoljnih poslova, publikacija na engleskom jeziku biće distribuirana širom sveta, a u informisanju mladih iz inostranstva pomoći će i Turistička organizacija Srbije.

Marija Ožegović iz Tempus fondacije najavljuje da će ova Fondacija, kao organizacija odgovorna za sprovođenje i promovisanje najvećeg programa EU u oblasti obrazovanja – Erazmus+, aktivno učestvovati u promociji projekta „Studiraj u Srbiji“, kako na međunarodnim konferencijama, tako i radom svog Informativnog centra.

ISPITI NA ENGLESKOM

SVE više fakulteta akredituje studije na engleskom jeziku. Na Univerzitetu u Beogradu osnovne studije na engleskom postoje na Medicinskom, Stomatološkom i Farmaceutskom fakultetu, kao i na Fakultetu organizacionih nauka, Mašinskom i Ekonomskom fakultetu. U Novom Sadu predavanja na engleskom imaju Medicinski, Fakultet tehničkih nauka i Prirodno-matematički, a u Nišu Medicinski, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja i Elektronski. Mnogo je veći izbor master, doktorskih i specijalističkih studija na engleskom.

Izvor: www.novosti.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: