Beogradski model Evropske unije

Već petu godinu za redom Beograd će ugostiti preko 300 mladih lidera iz preko 50 zemalja na konferenciji „Beogradski model Evropske unije – BEUM 2015“, koja će se održati između 11. i 15. novembra 2015. godine u prostorijama Narodne skupštine Republike Srbije.

Ova konferencija predstavlja simulaciju rada organa Evropske unije: Evropskog parlamenta, Saveta Evropske unije, Evropskog saveta i Evropskog suda pravde. Okupljeni mladi i uticajni lideri dobiće uloge ministara, poslanika, sudija, lobista i novinara, čime će, simulirajući procese donošenja odluka i zakona, steći praktično znanje o EU, ali i razviti brojne lične veštine i kontakte. Učesnici koji simuliraju rad Evropskog saveta, raspravljaće o trenutnoj izbegličkoj krizi na Mediteranu, dok će učesnici u Evropskom parlamentu i Savetu EU donositi amandmane na dva zakonska predloga: Direktivi o ograničavanju kultivacije genetski modifikovanih organizama u EU i Regulativi o uspostavljanju Evropskog fonda za strateške investicije. Učesnici koji simuliraju rad Evropskog suda pravde baviće se zanimljivim slučajem arbitraže između Evropske komisije i Gugla oko monopolskog položaja na evropskom tržištu.

Pravo na učešće imaju studenti i diplomci fakulteta društvenih nauka starosti do 30 godina iz Srbije i inostranstva. Prijave su otvorene između 15. jula i 11. oktobra i vršiće se preko naše internet stranice: www.belgrade-meu.org/

U svetlu predstojećeg otvaranja pregovaračkih poglavlja između Republike Srbije i EU, događaj ovog tipa je od izuzetne važnosti za edukaciju prvenstveno domaćih studenata, koji su slabo upoznati s načinom funkcionisanja institucija EU, ali i šire javnosti. Nakon četiri izuzetno uspešna izdanja Udruženje BEUM, organizator ove konferencije, s ponosom ističe da je ova simulacija EU postala jedna od najvećih i najprestižnijih konferencija ovog tipa na svetu.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije:

  • Dočekajte Novu godinu u društvu kolega sa beogradskih univerziteta. Žurka se organizuje u klubu ALCHEMIST, Đušina 5. Klub se nalazi pored studentske menze u Đušinoj, u blizini Rudarsko-geološkog fakulteta i ulice 27. marta. Klub je... Pročitajte više »»
  • Ulaz na žurku je potpuno besplatan, a jedini uslov je da ste vi ili vaš prijatelj (eng. mate) vlasnik bilo kog modela Huawei pametnog telefona – Mate, P ili Y serije, bez obzira da li je u pitanju Lite ili flagship model. Huawei je nedavno... Pročitajte više »»
  • KAL je urbani romski bend iz predgrađa Beograda. Muzički stil koji je ovaj bend kreirao zapadni kritičari su nazvali Rock’n’Roma i to svakako najbolje oslikava njihovu muziku. Od 2006. godine, kada su otpočeli svoju karijeru, do sada, u... Pročitajte više »»
  • Izložbom u Studiju 28 sineasti Nikola Đurić, Ivko Šešić i Sava Trifković, evocirali su sećanje na IF STAF, festival koji je Akademski kino klub pokrenuo krajem šezdesetih. Umetnički duo Doplgenger (Boško Prostran i Isidora... Pročitajte više »»
  • ČETVRTAK 13.12. 16:45 SPAJDERMEN – NOVI SVET 3D animirani 117′ 450 dinara 18:45 KRALJ PETAR I drama 125′ 350 dinara 21:00 AKVAMEN 3D akcija 143′ 450 dinara PETAK 14.12. 16:45 SPAJDERMEN – NOVI SVET 3D animirani... Pročitajte više »»