7 Hemingvejevih vodilja za život

Da li ste glegali film “In love and War” sa Sandrom Bullock i Chrisom O'Donnellom u glavnim ulogama? Pitate se kakve veze ovo ima s onim što smo naveli u naslovu? E pa ukoliko ste gledali film biće vam bar delimično jasno, a ukoliko niste obavezno pogledajte, toplo preporučujemo. Saznaćete kako je Hemingvej postao zapravo onaj cool “čudak”.

Ernest Hemingway, jedan je od najvećih svetskih pisaca svih vremena, ali i osobenjak koji je u znatnoj meri obeležio jednu eru. Danas vam nećemo pričati kakav je čovek on bio, zaključite to sami iz nekih od njegovih najcitiranijih citata koje smo smatrali najsmelijim.

  1. Svet svakoga slomi, ali naposletku ispadne da su neki jači na slomljenim mestima.

Ono što mi kažemo “Na muci se poznaju junaci”. Svima se desi u životu da nas situacije ili ljudi pokolebaju i povrede, ali tek tada tako “ranjeni” shvatićete koliko ste jaki i da sve nedaće možete preživeti. Teška vremena grade jake i sposobne ljude.

  1. Život svakog čoveka završava se na isti način. Jedina razlika su detalji kako je ko živeo i kako je ko umro.

Pred nama leži život pun opcija, ukoliko su nam već ponuđene treba ih iskoristiti. Život imamo da iskoristimo na najbolji mogući način i pravi je greh provlačiti se kroz život, a da ne ostavimo traga.

  1. Kad prestanete da radite nešto iz zabave, to je kao da ste već mrtvi.

Ovo je već citat po kojem mi biramo da vodimo život. Kada ste se poslednji put zapitali da li se iskreno provodite, u životu, u školi, na poslu, u vezi…? Postavite sebi to pitanje i ne plašite se odgovora, jer ako je potvrdan, znate da ste na pravom putu; ukoliko strahujete od negativnog odgovora, krajnje je vreme da nešto promenite.

Foto: ilustracija

  1. Dođavola s tim. Ništa vas neće povrediti ukoliko mu to ne dozvolite.

Lakše je reći nego uraditi, pa ipak, sami moramo podvući liniju. Ne smete dozvoliti da vas pogađaju tuđa mišljenja. Možda zvuči oštro, ali vodite se parolom – Gledaj svoja posla; ignorišite zlobne komentare.

  1. Čovek nije stvoren za poraz. Čovek može biti uništen, ali ne i poražen.

Poraz se ne nalazi u našem rečniku i tačka. Ako ste i “uništeni” u jednom trenutku, setite se one dobre Švarcenegerove “I’ll be back”!

  1. Najbolji način da ustanoviš da li možeš nekome verovati jeste da mu sam prvi poveruješ.

Apsolutna istina, riskantan potez, ali preuzmite taj rizik na sebe. Imajte vere u ljude i prvi to pokažite, neka se drugi ugledaju na vas.

  1. Svi mi smo samo učenici u zanatu u kome niko nije postao učitelj.

Kao što se kaže, “Čovek se uči dok je živ”. Nikad ne odustajte od učenja i usavršavanja.

Foto: biography.com

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: