7 čudnih navika kolega iz Švedske

Svi mi imamo neke pomalo čudne navike koje se prenose sa generacije na generaciju kolega po fakultetima, studentskim domovima i menzama, čitaonicama, pa tako i naše kolege iz Švedske imaju svoje navike. Evo nekoliko zanimljivih i nekih čudnih navika i običaja koje praktikuju studenti u Švedskoj a koji će vam biti zanimljivi naročito ukoliko planirate da nastavite studije u ovoj zemlji ili odete na studentsku razmenu.
  1. Kasne 15 minuta na predavanja

Opšte je poznato da Šveđani ne vole da kasne, šta više oni su neki od najtačnijih na svetu. Zato će vas možda iznenaditi da švedski studenti “vole” da kasne onih akademskih 15 minuta na predavanja.

Tradicija “akademskih 15 minuta” datira još iz vremena kada student nisu imali džepne satove, već su se ravnali prema crkvenim zvonima koja bi označavala da imaju 15 minuta da stignu na čas. Naravno da danas svi imamo više mogućnosti da pratimo vreme, ali ova tradicija je opstala.

  1. Kasne pola sata na sastanke ili druženja nakon predavanja

Ukoliko vas švedske kolege pozovu na žurku u 6, nemojte se ni truditi da stignete pre 6.30. kada je reč o večernjim sastancima, žurkama ili bilo kakvim druženjima, onih akademskih 15 vrlo lako se pretvara u polusatno kašnjenje. Ipak, potrebno je vremena da se spreme za izlazak.

  1. “Lajanje na zvezde”

Da li ste ikada poželeli da jednostavno vičete svom snagom nakon napornog dana na fakultetu, loše urađenog kolokvijuma ili nakon što ste pali ispit? E pa, student u Švedskoj imaju upravo naviku da urade baš to! U univerzitetskim kampusima u gradovima Uppsala, Stockholm, Linköping i Lund, studenti aktivno praktikuju taj običaj da se vikom oslobode viška stresa kada pritisak na fakultetu postane nepodnošljiv.

Niko ne zna kako je ovaj običaj, poznat kao “Flogsta povik” u gradu Uppsala ili Delphi povik u Lund-u,nastao, ali svake noći oko 10 sati studenti izlaze na svoje balkone i prozore kako bi se “oglasili” i rešili suvišnog stresa. Evo jednog primera iz Štokholma.

  1. “Menjanje nacionalnosti” (pa ne baš, ali…)

U Švedskoj takođe postoje studentske organizacije kao što preko velike bare postoje “bratstva” i “sestrinstva”. Na univerzitetima širom Švedske postoje takozvana “nationer” udruženja, odnosno “nacije”, među kojima su najstarija ona na univerzitetima u gradovima Uppsala i Lund, koja potiču čak iz 17. veka. Na svakom univerzitetu postoji 13 ovakvih udruženja i svako udruženje nosi ime neke od švedskih provincija.

Nekada su se studenti pridruživali udruženju koje je nosilo ime pokrajine iz koje oni dolaze, ali danas stvari izgledaju malo drugačije. Studenti biraju kojoj organizaciji će se pridružiti na osnovu njenog uspeha, “moći”, interesa, broja članova… Većina ovih udruženja za svoje članove obezbeđuje smeštaj, zabave i druženja, imaju svoje klubove i pabove u koje uglavnom odlaze.

1441121264_simon_paulin-dinner_with_friends-4962
Foto: Simon Paulin/imagebank.sweden.se
  1. Na meniju su: supa od graška, palačinke i punč

Iako se ne radi o zvaničnom običaju akademskog sveta, univerziteti su rado prihvatili jedan običaj. Naime, brojne studentske organizacije i udruženja svakog četvrtka organizuju neformalna okupljanja i večeru za svoje članove, na kojoj se uvek služe tradicionalna žuta supa od graška i palačinke za desert.

Uz ukusnu večeru i dobro društvo uvek dobro dođe i čašica punča, slatkog pića koje sadrži oko 25% alkohola i 30% šećera, a proizvodi se od Arrack-a (žestoko piće s ukusom anisa), šećera, nekog neutralnog alkoholnog pića, vode i dodatka različitih ukusa.

Yellow pea soup. Photo: John Duxbury/Swedish Food
Foto: John Duxbury/Swedish Food
  1. Uz čašicu punča dolaze i pesme

Punč koji smo spomenuli je prilično jak, zato nemojte da vas iznenadi ako švedske kolege povedu pesmu u glas. Šta više, ovaj običaj važi za sva okupljanja i ispijanje alkoholnih pića. Bitno je znati da postoje određene pesme koje se pevaju u ovakvim situacijama, tako da postoji određena pesma koja se peva uz vino, postoji posebna pesma za pivo, ili za švedsku rakiju, kao i posebna pesma za običnu vodu i tako dalje.

  1. 30. april je najvažniji datum u godini

Svake godine Šveđani se tradicionalno okupljaju oko logorske vatre i proslavljaju čuvenu Valpurgijsku noć (Valborgsmässoafton). Ovaj praznik obeležava se širom zemlje, a naročito mu se raduju studenti koji će tu noć iskoristiti za dobru zabavu i provod pre nego što počne ispitni rok.

Za mnoge studente, dan se započinje šampanjcem za doručak, nakon čega će uslediti prskanje šampanjcem po sobama i zajedničkim prostorijama studentskih udruženja koje smo spominjali. U gradu Uppsala, hiljade stanovnika okupi se pored reke kako bi posmatrali studente koji učestvuju u trci improvizovanih splavova i čamaca. Žurka će se zatim preseliti u park uz glasnu muziku, ples i šašave studentske ludorije.

Foto: Johan Nilsson/SCANPIX
Foto: Johan Nilsson/SCANPIX

Ukoliko ste student, doživljaj proslave Valpurgijske noći biće sigurno događaj za pamćenje!

 Izvor: Thelocal.se

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: