4. april davne 1937.

„Veliki opšti studentski štrajk iz aprila 1936. godine značio je jedan kraj i jedan početak, jednu značajnu prekretnicu u istoriji studenstskog i omladinskog pokreta kod nas i u istoriji samog našeg Univerziteta. Kraj jedne epohe nastajanja studentskog pokreta, kraj onih spontanih istupa, kraj borbe studentske avangarde i početak borbe svih studenata.“

Bile su to reči Ive Lole Ribara, objavljene u 13. broju „Studenta“ davne 1938. godine.
Rečima našeg osnivača započinjemo seriju tekstova koji govore o proslavi 4. aprila, dana studenata Univezieta u Beogradu, koji će se i ove godine obležiti polaganjem venaca na grobu Žarka Marinovića, revijalnom utakmicom, koncertom i svečanom akademijom u zgradi Rektorata Univerziteta u Beogradu.

12899547_10207601443066468_942440945_o-646x1024

Tekst objavljen u „Studentu“ 1937. godine

4. april

Prošle godine na ovaj dan u sukobu strajkaške straže i razbojničke bande „ORNAS“ pred Patološkim institutom, pao je, mučki uboden u leđa, naš drug i kolega ŽARKO MARINKOVIĆ. Pao je u prvim danima velikog Studenstkog štrajka, vođenog za najosnovnija prava akademske omladine, od strane celog studenstva: on je postao zastava, u znaku koje se vodila borba studenata, u znaku koje je, i pored mnogih žrtava i dobijena.

Uz ime našeg Žarka ostala je vezana ta divovska, opšte – studentska akcija. Uz njegovo ime ostaje vezan i dolazak jednog novog perioda relativnog sređivanja prilika unutar samog univerziteta, koji je, ovih godina dozvolio naše velike konstruktivne napore, naše jačanje i uspešniju akciju za one iste ideale za koje je pao i Žarko.

Ostvareno je jedinstvo studenata, pojačana aktivnost rada njihovih udruženja na svim poljima, saradnja sa gg. profesorima na rešenju naših pitanja – kao što je, recimo, bio slučaj sa pitanjem školarine, i, napokon, potpuni bes u čije je temelje uzidan mlad život Žarka Marinovića.

Mi studenti smo pokušali da, i ove godine obeležimo ovaj veliki trenutak, da se podsetimo na njega mi, koji smo tada bili uz Žarka; da setimo na njega one, mlađe, koji još o njemu nisu znali. Doći će, dragi Žarko, i trenutak kada će ti tvoji drugovi podići onakvu spomen – ploču, kakvu ti zaslužuješ: a dotle, znaj, da smo je već stvorili u našim srcima, u našem radu.

Slava Žarku Marinkoviću, studenstkom borcu

Izvor: Magazinstudent.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije:

  • ČETVRTAK 15.11. 15:00 POD DRVETOM komedija 85′ 350 dinara 16:45 JUŽNI VETAR krimi 125′ 350 dinara 19:00 ZASPANKA ZA VOJNIKE ratni 117′ 350 dinara 21:00 JUŽNI VETAR krimi 125′ 350 dinara PETAK 16.11. 15:00 POD DRVETOM... Pročitajte više »»
  • Hakaton će biti održan 15. decembra, prijave će trajati do 20. novembra i mogu se prijaviti svi srednjoškolci u timovima od po 3 do 4 člana. Projekat se sastoji iz dva dela. Prvi deo jesu radionice na kojima će srednjoškolci biti upoznati sa... Pročitajte više »»
  • Ovogodišnji festival održaće se 8. i 9. novembra u pozorištu Pinokio(Bulevar maršala Tolbuhina 1, Novi Beograd). Tokom dva festivalska dana publika će imati priliku da pogleda šest sjajnih predstava u izvođenju mladih umetnika. Prvi... Pročitajte više »»
  • Dvodnevnu rođendansku žurku u Beogradu zamislili su ovako: novembar: Mekano novembar: Tvrdo Beograđane i putnike namernike očekuju dva različita koncerta, dve različite set liste, ali jedno je sigurno: i Mekano i Tvrdo biće GLASNO! I naravno... Pročitajte više »»
  • Trci pod nazivom „Belgrade Night Mile“, koja će se po prvi put održati u Beogradu,pridružiće sestudenti Ekonomskog fakulteta. Osim zdravih navika,povod njihovog učešća na noćnoj trci, zakazanoj za petak, 2. novembar, od 22 časa je i... Pročitajte više »»