10 zemalja s najboljim i najsnažnijim sistemom visokog obrazovanja

SAD i Velika Britanija imaju najsnažnije sisteme visokog obrazovanja, a sustiže ih i kontinentalna Europa na ovogodišnjoj listi HESS (Higher Education System Strength).

Tri od deset najsnažnijih zemalja nalaze se u Aziji: Kina, Južna Koreja i Japan, dok evropske zemlje ipak zauzimaju najveći broj mesta: 22 evropske zemlje plasirale su se na tabeli top 50 univerziteta.

Lista koju donosi QS (Quacquarelli Symonds) predstavlja najnoviji pokušaj da se ocene i pozicije univerziteta „sjedine“ s nekim drugim kriterijima kako bi se što uspešnije procenile snage i slabosti obrazovnih sistema u pojedinim zemljama, a sve kako bi vlade zemalja i tela zadužena za kvalitet obrazovanja u svakoj pojedinoj zemlji lakše poboljšala i unapredila visoko obrazovanje.

Ovo su zemlje s najboljim sistemima visokog obrazovanja (bodovi od maksimalnih 100):

SAD – 100
Velika Britanija – 98.5
Nemačka – 94
Australija – 92.6
Kanada – 90.2
Francuska – 89
Holandija – 84.8
Kina – 83.5
Južna Koreja – 80.1
Japan – 78.5

Ove godine ocenjeno je 50 zemalja sa šest kontinenata. John O’Leary, urednik Timesovog „Vodiča dobrih univerziteta“ (Good University Guide) i član izvršnog odbora QS-a, kaže da se ovde ne radi samo o top fakultetima: „Kad bi se radilo samo o tome, Singapur bi se našao na višem mestu od sadašnjeg, a neke evropske zemlje bile bi na nižim pozicijama. Prednost ove liste je da se uzimaju u obzir kvalitet i dostupnost visokog obrazovanja uopšteno.

HESS se temelji na četiri kriterijuma od kojih se svaki jednako boduje: snaga sistema, dostupnost, ekonomija i svetski rezultati i uticaj nacionalnih top fakulteta.

Foto: www.topuniversities.com

Izvor: Independent

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: