Da li nastaviti studije?

Iako se ovih dana u žiži javnosti nalaze problemi “spornih” diploma viših stepena studija, kao i ideje da naši studenti fakultet vide samo kao “odskočnu dasku” za odlazak u inostranstvo, naš cilj ankete ima sasvim drugačiju pozadinu.

Mi smo želeli da znamo kolike su vaše ambicije kada je reč o nastavku studija. Da li je danas dovoljno završiti samo osnovne studije? Da li se master danas podrazumeva? Da li je posedovanje diplome mastera ili doktora nauka čisto pomodarstvo? Sve su to pitanja na koja smo pokušali da pronađemo odgovore.

Na osnovu vaših odgovora zaključujemo da je interesovanje za master studije izuzetno veliko, i da većina studenata već unapred razmišlja o potencijalnom nastavku studija. Ta činjenica i ne čudi uzimajući u obzir broj, jačinu konkurencije i kvalitet studenata-budućih kandidata za zaposlenje. Svaka prednost u vidu stručnog usavršavanja može biti vaša karta za uspeh. Zato i ne čudi podatak da je 38% vas odgovorilo da planira nastavak studija u zemlji, upisom na master.

U stalnom takmičenju između državnih i privatnih visokoškolskih ustanova, nastaju brojni novi programi nastavka studiranja koji primamljivo privlače studente. Na raspolaganju su nam klasični programi, ali i programi prilagođeni zaposlenim diplomcima, kao i sve popularnije on-line studije. Pa ipak, pored kvaliteta studija i studijskih programa, presudan faktor u odlučivanju za drugi stepen studija jeste i sama cena, budući da su cene ovih programa izuzetno visoke bilo da se radi o državnim ili privatnim univerzitetima. Školarine za master studije kreću se od 70.000 do 200.000 hiljada dinara, dok su cene doktorskih studija još paprenije.

sz anketa

Možda upravo podstaknuti takvom finansijskom situacijom, brojni studenti se okreću potrazi za stipendijama za nastavak studija u inostranstvu. Čak 29% naših ispitanika odgovorilo je da se odlučuje za master studije u inostranstvu. Među najpopularnijim zemljama u kojima naši diplomci žele da nastave studije jesu Nemačka, Austrija, Italija, Amerika i Švajcarska.

Više od toga, ambicije naših studenata su na zavidnom nivou, jer 21% posto vas želi da završi i doktorske studije, dok nasuprot tome manji procenat vas (svega 10%) ne planira nastavak studija. Najmanji broj vas se odlučio da se preorijentiše na neke druge studije, svega 2 % glasova.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: