Zašto učiti japanski jezik?

Privlači vas ova fascinantna zemlja još neverovatnijih kontrasta? Oduvek ste sanjali da jednog dana koračate ulicama Tokija ili uživate u cvetnom spektaklu festivala cvetanja trešnjinog cveta? Poznavanje japanskog jezika sasvim sigurno će vam biti od koristi u tim prilikama, ali postoji jedna zanimljivost koja će vas sigurno ubediti da je bolje da naučite bar osnove japanskog jezika pre nego što se uputite u Zemlju izlazećeg sunca a to je da u Japanu ulice nemaju nazive!

Verovali ili ne, opšte prihvaćeni sistem adresiranja u svetu Japancima je apsolutno nepoznat. Ulice u Japanu nemaju imena, već se koristi jedinstveni sistem blokova. Iako neke najveće i najprometnije ulice imaju svoja imena, ona se vrlo često ni ne koriste.

Svaki grad je podeljen u blokove koje čine grupe ulica, pa kada tražimo određeni objekat potrebno da znamo u kom se bloku nalazi. Ono što dodatno otežava snalaženje jeste da blokovi nisu uvek poređani po specijalnom redu, zato obavezno ponesite mapu ili GPS.

Kada ste došli do određenog bloka potrebno je da pronađete i zgradu koju tražite naravno. Na svu sreću zgrade jesu obeležene brojevima, ali naravno ne može biti tako lako! Brojevi ne idu po redu, već se zgradama brojevi dodeljuju onako kako je koja izgrađena. U svakom slučaju od lokalaca ćete dobiti bolji opis “adrese” odnosno uputstvo kako da dođete do određene lokacije.

Walking-the-Streets-of-Tokyo

Zato zapitajte se ponovo, jeste li sigurni da vam nije potrebno znanje japanskog jezika ukoliko planirate put u Japan?

Da se ne biste izgubili na svom putu, iskoristite jedinstvenu priliku da ovog leta učite japanski jezik u okviru Programa stipendiranja studenata.

Program stipendiranja studenata – leto 2015. osmišljen je tako da studentima svih univerziteta u Srbiji omogući pohađanje opštih ili specijalizovanih kurseva stranih jezika, jezičkih radionica i specijalizovanih seminara, uz izdavanje i overu zvaničnih sertifikata. Pravo na konkurisanje imaju studenti na osnovnim strukovnim, akademskim, master i doktorskim studijama.

Program traje dve nedelje, realizuje se u toku letnjeg raspusta (jul i avgust 2015), a studenti sami biraju jednu od dve ponuđene smene. Osmišljen je tako da su prepodnevni i dnevni termini rezervisani za druženje u učionici i vredno izučavanje stranog jezika, popodneva su predviđena za druženje, a vikendi su rezervisani za stručne seminare, jezičke radionice i kulturne večeri stranih zemalja i sve to u društvu kolega iz cele Srbije.

Više informacija na www.stipendijezastudente.com

Ulice Tokija fotografija, izvor

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: