Zašto izbacujemo nogu?

Da li imate naviku da izbacite jedno ili oba stopala izvan pokrivača kada ležete da spavate? Nikada vam nije bilo jasno zašto to radite? Evo sasvim logičnog objašnjenja za ovaj fenomen koje je za vas pripremila ekipa stranice "Science of Us".

Izbacivanje i otkrivanje stopala tokom noći zapravo predstavlja jedan kompleksan sistem regulacije telesne temperature. Ukoliko ste umorni a nikako ne možete da zaspite, brojanje ovaca ili čaša mleka neće vam mnogo pomoći (provereno). Stvar je u tome što je vašem telu vruće i zato ne možete da se opustite, kako bi nam se prispavalo moramo na neki način da ohladimo naše telo. To ne znači da se zalijete kofom ledene vode, dovoljno će biti samo da „izbacite“ nogu. Izbacivanje noge izvan pokrivača dobar je način da se telo rashladi kad legnete u krevet i tako lakše i bolje zaspite.

Pitate se kako je to moguće da je stopalo tako bitno za spavanje? Stopala imaju kompleksnu vaskulaturnu strukturu i nisu prekrivena dlakom, pa iz tog razloga učestvuju u regulaciji telesne temperature.

Pogledajte ovaj zanimljivi video kojim je objašnjeno zašto to radimo.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: