Zašto bi trebalo da učite napolju

Stiglo je lepo vreme, počinju letnji rokovi, spremaju se ispiti... U ovom trenutku vam je sigurno teže nego ikada da uskladite maratonsko učenje pred ispite i želju da uživate u suncu i svežem vazduhu negde u prirodi ili pored reke. Ali da li učenje mora striktno isključiti i uživanje u ovim lepim danima?

Naravno da ne, šta više trebalo bi da iskoristite vreme i da pripreme za ispite privedete kraju upravo negde u prirodi! Ukoliko ste nepoverljivi prema ovoj ideji, evo nekoliko saveta zašto bi trebalo da odmah izađete napolje!

  1. Umanjuje stres

Ispitni rokovi su više nego stresan period, zato je potrebno da se opustite koliko je god to moguće. Naravno malo stresa nikome nije naškodilo, čak šta više poslužiće vam kao dodatni podstrek, ali kako biste napetost i stres sveli na minimum pokušajte da promenite sredinu u kojoj učite. Soba ili čitaonica mogu vam u takvim trenucima izazvati dodatni pritisak.

Stoga ukoliko nemate baštu u kojoj biste se mogli smestiti, spremite knjige i skripte i pravac na Adu, Košutnjak, Avalu ili neko drugo popularno izletovalište, jer je naučno dokazano da boravak u prirodi smanjuje stres. Osim toga, niko vam neće smetati i neće vas uznemiravati.

Iako još uvek nije naučno dokazano zašto priproda tako pozitivno deluje na našu psihu, sasvim je sigurno da deluje opuštajuće, da snižava pritisak i usporava rad srca. Učenje u prirodi olakšaće vam proces učenja, napunićete se pozitivnom energijom i pripremiće vas za naporan period koji je pred vama.

  1. Poboljšava koncentraciju

Pored toga što smanjuje stres, boravak u prirodi pozitivno utiče i na vašu koncentraciju.

To je pokušalo da dokaže i jedno istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Mičigen kada su dve grupe studenata imale zadatak da urade test pamćenja. Nakon prvog testa pamćenja, studenti podeljeni u dve grupe imali su zadatak da provedu neko vreme u prirodi i u gradu. Ona grupa koja je šetala parkom pre drugog testa pokazala je ukupno 20% bolji rezultat u odnosu na prvi test, dok grupa koja je šetala gradom nije pokazala nikakav primetan napredak.

  1. Pozitivno deluje na zdravlje

Naravno da je prva prednost učenja napolju to što ćete biti na svežem vazduhu i što ćete udisati više kiseonika nego u zatvorenom prostoru. To će uticati na vaše opšte zdravlje, ali podjednako i na vaše moždane vijuge. Osim dodatne energije koju ćete dobiti od kiseonika, ne treba zanemariti i vitamin D koji je neophodan za normalan razvoj tela, za jak imunitet i druge bitne funkcije u organizmu.

Budući da nam je tako preko potreban, jedan od načina da obezbedimo vitamin D je da boravimo u prirodi i na otvorenom. Izloženost suncu 10-15 minuta u toku dana obezbediće dnevnu dozu ovog vitamina.

Osim svih ovih benefita, učenje u prirodi sasvim sigurno je zanimljivije od boravka u zatvorenom prostoru. Zato knjige u ruke i pravac u baštu ili park.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: