Učenje filozofije kroz lik i delo Homera Simpsona

S obzirom na to da je popularna američka animirana serija "Simsponovi" predvidela mnoga dešavanja, poput nedavnog izbora predsednika SAD Donalda Trampa, Univerzitet u Glazgovu je pokrenuo kurs pod nazivom "Filozofija Simpsonovih".

Prema rečima profesora Džona Donaldsona, koji je kreirao kurs, kultna američka serija je idealan uvod studenata u materiju filozofije.

„Kreator serije Met Groning studirao je filozofiju i to se jednostavno vidi u svakoj epizodi. Serija je sofisticirano delo popularne kulture, sa širinom i dubinom, i obiluje filozofskim temama“, rekao je profesor Donaldson.

Kurs je postao veoma popularan na društvenim mrežama, a Univerzitet nikada ni za šta nije dobio ovako pozitivne reakcije.

Cilj kursa jeste da se omogući studentima da raspravljaju o glavnom liku Homeru Simpsonu sa, recimo, Aristotelove tačke gledišta.

„Marks, Kami, Aristotel, Kant… njihove ideje su predstavljene u animiranoj seriji, a smatram kako je to jedna od najvećih i najčišćih filozofskih formi“, dodaje Donaldson.

Foto: YouTube Screenshot

Izvor: KLIX.BA

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: