Tri načina kako je Nikola Tesla „trenirao“ svoj mozak

Tesla je bio jedan od najvećih genijalaca, ali šta je doprinelo tome? Postoje li "trikovi" kojima se veliki inovator trudio da poveća svoju produktivnost i možemo li ih i mi primeniti kako bismo postali uspešniji?

Nikola Tesla je je najpoznatiji zbog doprinosa u osmišljavanju sistema naizmenične struje, ali pored toga njegovo ime se nalazi na oko 300 patenata najraznovrsnijih izuma.

Tokom života, Tesla je konstantno radio na projektima i često ih realizovao do kraja.

Poslednjih godina ovaj genijalac je postao jedan od miljenika interneta. Stranica lifehacker.com sastavila je listu navika kojima je Tesla uspeo biti neprikosnoveni inovator.

Stranica navodi da je Tesla imao i čudne navike poput spavanja od samo dva sata. Ipak, ono što je ostvario ne bi bilo moguće bez striktnog seta pravila za povećanje produktivnosti.

  1. Dobro razmislite pre nego što nešto napravite

Nikola Tesla je često govorio kako može zamisliti mašine i retko je pravio nacrte pre početka rada na njihovoj izgradnji. Ovaj proces vizualnog razmišljanja nije svojstven svim ljudima, ali je osnovna ideja da se jednostavno treba skoncentrisati na konačni proizvod. Za kreativno razmišljanje često je neophodno da se opustite i radite na problemu u svojoj glavi.

U svojoj autobiografiji Tesla ovako opisuje proces:

– Moja metoda je drugačija. Ja ne žurim s konkretnim radom. Kada dobijem ideju ja odmah krenem s izgrađivanjem u svojoj mašti. Menjam konstrukciju, radim popravke i upravljam mašinom u svojoj glavi. Potpuno je nebitno za mene testiram li turbinu u glavi ili u radionici. Primetim čak i ako ne radim dobro. Razlike nema, a rezultat je isti, zapisao je Tesla.

Veliki naučnik nije rođen s ovim veštinama, već je radio određene vežbe kao dete kako bi unapredio rad mozga, navodi lifehacker.com.

  1. Idite u šetnju

Poznato je da odlazak u kratku šetnju ima svoje prednosti kada je u pitanju kreativnost. I Tesla je izgleda bio ovakvog mišljenja, a iako su njegove šetnje postale deo opsesivno kompulzivnog ponašanja, on je nekoliko „eureka” trenutaka imao upravo tokom njih. Jedna od njih donijela mu je ideju o naizmeničnoj struji:

Godine 1881. Tesla se preselio u Budimpeštu, oporavljajući se od živčanog sloma, a dok je s prijateljem šetao parkom recitujući poeziju, odjednom mu je sinula ideja o naizmeničnoj struji.

  1. Radite na problemima sami

Poput mnogih inovatora i kreativnih likova i Tesla je zastupao tezu da se treba osamiti tokom stvaranja i razmišljanja.

Ovo je jedan od njegovih čuvenih citata:

– Um je oštriji i skoncentrisaniji u osami i neprekidanoj samoći. Za razmišljanje nije neophodan bilo kakva velika laboratorija. Originalnost pristiže iz osame oslobođene uticaja koja nam ošteti kreativni um. Budite sami, to je tajna izumitelja, budite sami, tada se ideje rađaju, tvrdio je Tesla.

Foto: By Napoleon Sarony – Marc Seifer Archive, Јавно власништво, Wikimedia Commons

Izvor: ATMA

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: