Ispitni rok: Tipovi studenata

U životu svakog, ili bar velike većine, studenata ispitni rokovi su najstresniji period u toku godine. U tom periodu ne nose se svi jednako s učenjem, stresom i pritiskom zbog čega na površinu ispliva njihova prava ličnost. Reakcije pre i posle ispita govore dosta o tome kojem tipu studenata pripadate.

Pre samog ispita najbolje ćete videti kojoj kategoriji studenata neko pripada. Jedni užurbano prelistavaju skripte nadajući se kako će u zadnji tren još koje pitanje naučiti, drugi mole sve oko sebe da im kažu odgovore, a treći tvrde da ništa ne znaju iako imaju literaturu u malom prstu. U nastavku pročitajte osobine nekoliko tipova studenata pa odgonetnite kojoj kategoriji i sami pripadate.

Izviđači

U ovaj tip studenata svrstavaju se svi oni koji su se odlučili da se samo “fakultativno” pojave na ispitima u prvim rokovima. Naime, nisu naučili materiju, to jest nisu ni knjige otvorili, nego su odlučili samo doći i pogledati koja se pitanja javljaju na ispitu. Bez brige i sa smeškom na licu pogledaju test ili ispitna pitanja, nasmeše se kolegama oko sebe koji pokušavaju da prepisuju ili žurno pišu sve što im je na pameti te za nekoliko minuta prvi predaju prazan papir i traže žrtvu za kafu. Tako će se provlačiti prvih nekoliko rokova i onda će na jesen pokupiti sve dobre ocene.

distracted

Histerični

Histeričnih studenata najviše ima među kampanjcima, to jest onima koji su pokušali sve naučiti za samo dva dana. Svesni su da znaju nešto, ali ne sve pa zbog toga paniče i gnjave kolege time kako će pasti jer ništa ne znaju. Spadaju u jednu od najiritantnijih grupa jer šire paniku među svima u sali uzastopno ponavljajući kako će pasti. Što je najgore, u većini slučajeva ih profesori “pogode” s pitanjima pa dobiju visoku ocenu.

deep-breaths

Ispitivači

Studenti koji su duže vreme učili, ali ne znaju nekoliko pitanja, nekoliko pojmova im je nejasno, a za neka imaju više potencijalnih tačnih odgovora. Najlakše ih je prepoznati po tome što pre ispita maltretiraju sve oko sebe postavljajući sva ta nejasna pitanja. Nije im dovoljna potvrda jedne osobe kako je taj i taj odgovor tačan, nego proveravaju sa svima koji su im u dometu. Ponekad uhvate preslišavati i asistente koji su došli pre profesora da im daju tačne odgovore.

Izolovani slučajevi

Prvi su počeli s pričom o učenju i tome kako sledećih sedam dana nema izlazaka, kafenisanja, niti ikakvih druženja. Zatvore se u sobu svih tih sedam dana, ali na kraju vreme potroše na filmove, igrice ili nešto deseto samo ne uzimaju knjigu u ruke. Na taj način potroše šest dana pa u zadnja 24 sata shvate kako neće stići da spreme ispit pa se na istom i ne pojave.

sleeppp

Prevaranti

Umesto da zapravo čitaju literaturu, radije prave puškice, a taj su zanat toliko usavršili da se više ne radi o običnom malom papiriću na kojem se nalaze najbitnije formule ili definicije. Svesni su da bi u tom periodu kada su pravili puškice mogli naučiti celo gradivo i otići na ispit bez kockanja, pa ipak se odluče za prepisivanje. Pojave se u sali potpuno smireni, ne maltretiraju druge oko sebe time jesu li učili ili koje poglavlje ne znaju pa na kraju vešto prevare profesore i asistente i dobiju solidnu ocenu.

Lovci na desetke

Dok se jedni muče kako bi ostvarili tačan broj bodova koji im je potreban za prolaz, drugi odlaze s jednog na drugi rok odbijajući svaku ocenu koja nije odlična. Nikad vam neće biti jasno zašto napucavaju prosek, pogotovo kad se radi o jako zahtevnim predmetima, ali kad su vam potrebne informacije o ispitima – ovom tipu studenata se prvo obratite.

Izgubljeni u vremenu i prostoru

Dan pre su saznali od kolega da je sutra ispit, što znači da ni ne znaju kod kojeg profesora polažu, u kojoj sali niti koji ispit. Izgubljeni su u vremenu i prostoru, a kako nisu na učenje utrošili ni minut idu na sve ili ništa jer se vode logikom kako nemaju šta da izgube. Nakon što dobiju ispit u ruke, okreću se, prepisuju od najbližih kolega, zaokružuju pitanje koje im na prvi pogled najbolje izgleda te na kraju polože ispit s ocenom koju dobije i onaj student koji im je javio za rok.

blahhh

Skriptoljupci

Ne odvajaju se od skripte sve do trenutka kad se ne objave rezultati ispita. Drugim rečima sami su napravili skriptu nakon što su pročitali svu literaturu, na kafi pre ispita listali su skriptu, u sali pre podele testa ona im je još uvek u rukama. Čim predaju test, otvaraju skriptu kako bi proverili sva pitanja i uporedili ih sa svojim odgovorima. Zatim zovu sve prijatelje kako bi im pročitali šta piše u skripti, a šta su oni napisali i tako neumorno sve dok ne saznaju rezultate.

 Izvor: Srednja.hr

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: