Put oko sveta sa sendvičima

Učenje stranih jezika sasvim sigurno će biti dugotrajan i zamarajuć proces ukoliko ga ne "začinimo" zanimljivostima iz kulture i običajima zemlje čiji jezik učimo. Šta više preporuka svakog profesora je da se u potpunosti prepustite otkrivanju onih malih čari koje taj jezik i zemlju čine tako zanimljivom i privlačnom. Možda volite putovanja, umetnost, možda film ili muziku, sve vam to može pomoći tokom procesa učenja jezika, ali mi smo se ovog puta odlučili baš za kulinarstvo i neke od najčuvenijih svetskih kuhinja predstavljene kroz prepoznatljiva jela. Predstavljamo vam put oko sveta sa sendvičima!

Pre nego što ogladnimo od ovolikih sendviča saznajte nešto više o učenju stranih jezika i Programu stipendiranja studenata tokom leta 2015. godine. Više informacija o načinu prijave i uslovima pročitajte na sledećem linku www.stipendijezastudente.com

Po definiciji sendvič predstavlja bilo koji komad hrane između dva parčeta hleba. Nastao je u 18. veku i od tog momenta njegova popularnost se samo širi. Međutim, izgled sendviča se razlikuje od zemlje do zemlje, i mi ćemo da vam predstavimo  najrazličitije sendviče koje možemo naći širom sveta.

1. Čakarero  (Čile)

cakarero

Tradicionalni čileanski sendvič se pravi od tanko sečene goveđe šnicle ili svinjskog mesa u okrugloj lepinji sa paradajzom, boranijom i čilijem.

2. Čemita (Meksiko)

cemita

Čemita se pravi u Meksiku. Sastoji se od avokada, mesa, belog sira, luka i posebnog crvenog preliva. Sve to se stavi u specijalno napravljenu lepinju.

3. Čip Buti (Velika Britanija)

cip-buti

Čip Buti predstavlja samo pomfrit koji se stavi u hleb sa kečapom ili sosom. Zanimljiva kombinacija dolazi iz Velike Britanije.

4. Baros Luko (Čile)

baros-luko

Čileanci izgleda vole sendviče. Baros Luko je dobio ime po njihovom predsedniku, koji ga ja stalno jeo i naručivao. Izgleda prilično obično, govedina i topljeni sir u lepinji, ali verujemo da je ukusan.

5. Čivita (Urugvaj)

civita

Čivita znači „mali jarac“ ili „klinac“, a sadrži pomalo od svega, komad govedine sa mocarelom, paradajzom, majonezom, maslinama, a ponekad i slaninu, jaja i šunku.

6. Čoripan (Južna Amerika)

coripan

Prvi put je napravljen u Argentini, ali je omiljen širom Južne Amerike. Sastoji se od hrskavog hleba unutar koga je specijalna kobasica sa čimčuri ili pebre sosom.

7. Magareći burger (Kina)

8

Magareći burger je poslastica u Kini. Tu su zelena salata i paprika, a hleb je neobično hrskav i topi se u ustima. Kinezi imaju poslovicu koja kaže: „Na nebu se jede meso od zmaja, a na Zemlji meso od magarca“. Tako da zaključujemo da je sendvič vrlo slastan.

8. Dabls (Trinidad i Tobago)

dabls

Popularni sendvič sa tost hlebom, koji se često gricka pred spavanje. Sadrži leblebije začinjene karijem. Mogu se dodati mango, krastavac, kokos i indijska urma. Primamljivo, moraćete priznati.

9. Dirligens natmad (Danska)

danska

Ime se prevodi kao “veterinarska ponoćna užina”, šta god to značilo. Izgleda prilično skandinavski. Na parče hleba se stavi  komad slane govedine i malo njihove paštete.

10. Doner kebab (Turska)

doner-kebab

Doner kebab je prilično popularan širom Evrope. U posebno napravljen pita hleb se stavi specijalno sečeno meso, i obično paradajz, luk, zelena salata, krastavci ili čili.

11. Fišbreten (Nemačka)

fisbreten

Hrskave rolnice hleba sa ribom (uglavnom kisela haringa) i sirovi luk. Riba se ponekad potopi u sos.

12. Gatsbi (Južna Afrika)

gatsbi

Glavni sastojak sendviča je prženi krompir. Sendvič je ogroman, dovoljan da se četiri osobe najedu od njega, pa ga često i naručuju grupe ljudi.

13. Katsu-sando (Japan)

katsu-sando

Minimalistički sendvič sa odreskom svinjetine (japanski specijalitet) i seckanim kupusom.

14. Leberkasemel (Nemačka)

leberkesemel

Prevodi se kao „sir od jetre“ iako nema ni jetre in sira. Sadrži razno meso, slaninu i luk, a hleb je u obliku pletenicu. Isključivo se služi vruć,  masan i sa senfom.

15. Medianoke (Kuba)

medianoke

Popularna užina na Kubi. Sadrži svinjsko pečenje, šunku, senf, sir i kisele krastavce. Sve se stavlja u slatkasti hlep.

16. Metbrohten (Nemačka)

metbrohten

Sitno seckano (ponekad sirovo) meso sa lukom na parčetu hleba.

17. Pan-bagnat (Francuska)

panbagnat

Otmeni francuski sendvič u kom se nalaze tunjevina, razno povrće, kuvano jaje i maslinovo ulje (nikada majonez). Hleb je napravljen od specijalne vrste kiselog testa.

18. Pljeskavica (Srbija)

pljeskavica1

Svi znamo što je preukusna pljeskavica. Sastoji se od mešavine mlevenog mesa (nekad sa lukom), prelivene kajmakom u sočnoj lepinji.

19. Svinjski burger (Makao)

svinjski-burger

Samo svinjetina u lepinji. Prilično jednostavno.

20. Ban Hi (Vijetnam)

ban-hi

Vijetnamski sendvič sa svinjetinom, seckanim krastavcima, ukiseljenom šargarepom i korijanderom. Prilično jeftin i uvek izvrstan.

21. Roti Džon (Malezija)

roti-dzon

Jednostavan sendvič na pola tostiranog baket hleba. Sadrži razno meso, ribu, jaja i luk.

22. Burger od mesa (Kina)

ru-dia-mo

Popularan kineski sendvič koji se često može kupiti na ulici.  Sadrži meso (uglavom svinjetinu, ali i jagnjetinu i govedinu, u zavisnosti od regiona), ljute papričice i začine u tankom hlebu.

23. Kaja tost (Singapur)

kaja-tost

U tanko sečeni hleb se stavlja kaja, a to je smesa od kokosa i šećera. Ponekada se doda i jaje. Neobična kombinacija.

24. Arepa (Venecuala)

arepa

Arepa je okrugli kukuruzni hlebčić u koji stavimo sir, avokado, svinjetinu i svašta po malo.

25. Havaji tost (Nemačka)

havaju-tost

Nemci takođe vole sendviče. Jedan od njih je i Havaji tost. Ananas, šunka, topljeni sir i maraskino višnja se stave na parče tosta.

26. Vada Pav (Indija)

vada-pav

Vegetarijanska brza hrana. Smesa od krompira sa jakim začinima, popularna u Indiji.

27. Jakišoba-pan (Japan)

jakisoba-pan

Sendvič sa prženim japanskim nudlama, vrlo malo svinjetine, povrćem i specijalnim sosom.

28. Zapiekanka (Poljska)

zapiekanka

Na pola zapečenog baket hleba se stave pečurke, topljeni sir, meso i povrće. Ima raznih varijanti.

29. Flufernuter (SAD)

puter-od-kikirija

Neobičan sendvič sa puterom od kikirikija i mančmelou kremom. Izuzetno kaloričan, ali verujemo ukusan.

Izvor: Daliznate/saundich.cl

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: