Posledice isprekidanog sna

Isprekidani san mnogo je gori od nedovoljno sna, utvrdili su naučnici sa medicinskog fakulteta univerziteta Džon Hopkins u Baltimoru.

Isprekidani san mnogo je gori od nedovoljno sna, utvrdili su naučnici sa medicinskog fakulteta univerziteta Džon Hopkins u Baltimoru. On su proučavali 62 zdravih muškaraca i žena koji su izlagani različitim uslovima spavanja.

Slučajnim izborom izloženi su tokom tri uzastopne noći višekratnim prisilnim buđenjima, kasnom odlasku u krevet i time uslovima nedovoljnog sna ili neometanom snu.

Merenje nivoa dobrog raspoloženja odnosno lošeg raspoloženja upitnicima pokazalo je da ispitanici iz prve dve grupe nakon prve noći imaju podjednak nivo tzv. dobrog raspoloženja i lošeg raspoloženja. Međutim, razlike su nastupile nakon druge noći.

Kod onih s isprekidanim snom značajnije je palo dobro raspoloženje (31 odsto) u odnosu na one sa nedovoljno sna (12 odsto). Razlika nije uočena pri merenju nivoa lošeg raspoloženja.

– Kad se vaš san ometa tokom čitave noći nemate mogućnost da napredujete kroz faze sna na način da dobijete dovoljno dugačku sporotalasnu fazu koja je ključna u pružanju osećaja obnove tela – rekao je vođa istraživanja psihijatar Patrik Finan s Medicinskog fakulteta Džon Hopkins.

Izvor: Večernje novosti

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: