Oprezno sa brzom hranom

Ukoliko nemate vremena da se pozabavite ishranom skrećemo vam pažnju na opasnosti koji vrebaju na svakom ćošku. Postoje namirnice koje bukvalno izazivaju zavisnost pa samim tim predstavljaju opasnost po zdravlje. Ova vrsta ishrane je preukusna i može se slobodno reći da je nikada nije dosta. Ukus koji ostaje na nepcima stvara osećaj koji želimo svakako ponovo da osetimo.

Upravo je ovo razlog zašto se ovoj vrsti hrane iznova vraćamo, a zapravo nismo svesni da postajemo zavisni od njenog unosa u organizam.

Na prvom mestu svakako se nalazi PIZZA. Ne samo da nije zdrava zbog velikog broja aditiva koji se mogu pronaći u njoj, već i zbog kalorija i masti koje su njen sastavni deo. Jedno parče ima čak 300 kalorija i do 10g masti. Ako se tome doda još i nešto od mesnih prerađevina, brojke samo idu gore pa dostižu cifru od 360 kalorija i ogromnih 20g masti.

pizza-329523_640

Omiljeni slatkiš svih, bez obzira na godine, jeste čokolada. Neka istraživanja su pokazala da čokolada izaziva skoro isti osećaj kao kada se u organizam unese neki vid droge. Iako brojke govore da nikako nije zdrava, hormon sreće koji luči tera nas da je jedemo ponovo, ponovo, ponovo…

“Grickalice” koje se nalaze u svakom domu predstavljaju takođe jedan vid zavisnosti. Naravno, čips prednjači, a pun je masti, pa tako dođemo do broja koji pokazuje da, ukoliko pojedemo porciju koju čini 30-ak čipseva unosimo oko 320 kalorija i 20g masti.

chips-476359_640

Ko nije probao ne zna o čemu pričamo kada pomenemo OREO keks. Ovaj slatkiš bio je predmet istraživanja, a rezultati pokazuju da izazivaju zavisnost kao i kokain. Neki stručnjaci šećer posmatraju kao vrstu droge, a kada vidite koliko kalorija ima ovaj keks možda ipak odustanete od ideje da ga kupite.

Tokom leta, ali i bilo kog drugog godišnjeg doba, sladoled predstavlja omiljenu poslasticu. Preterana konzumacija sladoleda svakako će ostaviti vidljiv trag na vašem izgledu jer postoji opasnost od povećanja telesne težine na prvom mestu, a potom i po zdravlje organizma.

Brza hrana, u koju spadaju hamburgeri, čizburgeri i slično, mogu da vas prevare lepim izgledom, a o ukusu nije potrebno ni govoriti. Ono što ih čini lošim jesu velike količine zasićenih masti i natrijuma, a o količini soli i da ne govorimo.

burger-731298_640

Na proslavama različitih vrsta teško je odeleti divnim tortama koje u današnje vreme predstavljaju prava umetnička dela. Međutim, spadaju u grupu ozbiljnih neprijatelja koje bi trebalo izbegavati u širokom luku. Samo jedno parče torte sadrži preko 500 kalorija pa ako već ne možete da odolite zamislite svoju sliku sa nekoliko kilograma više i eto dobrog motiva da se predomislite.

Ukoliko se požalite da ste “nabacili” koji kilogram viška jedno od pitanja će svakako biti da li pijete gazirana pića. Ne samo da utiču na povećanje krvnog pritiska, već po nekim istraživanjima se povezuje sa kancerom. Idealna zamena za gazirani sok može da bude gazirana voda koja nije štetna po zdravlje, a može da utoli žeđ.drink-19202_640

Većinu ovih činjenica znate i sami samo je potrebno da se o svim problemima informišete na vreme. S obzirom da postoji veliki broj namirnica, koje mogu gotovo na identičan način da zamene ove štetne, pozabavite se istraživanjem i nađite idealno rešenje.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: