Nestašica krvi, apel davaocima

Zbog nestašice krvi u Srbiji postoji mogućnost da već danas dođe do odlaganja operacija, saopštio je Institut za transfuziju krvi Srbije i apelovao na građane da se odazovu na pozive za dobrovoljno davanje krvi.

Kako se navodi u saopštenju, kada je reč o operacijama prioritet će imati vitalno ugroženi pacijenti, a otkazivaće se elektivne, takozvane hladne operacije.

Potrebna je krv svih krvnih grupa, a trenutno je najizraženiji deficit krvi negativnih krvnih grupa A-, B- i 0-, ali i A pozitivne. Rezerve krvi smanjuju jer se dnevno u Institutu i na terenu prikupi znatno manje jedinica krvi nego što je neophodno za zbrinjavanje pacijenata u beogradskim zdravstvenim ustanovama.

Očekivani dnevni priliv u Institutu narednih dana je oko 100 jedinica krvi, što je daleko manje od realnih potreba koje iznose 250 do 300 jedinica krvi. Institut poziva građane da daju krv kako bi se sprečila odlaganja operativnih programa i omogućilo pravovremeno zbrinjavanje bolesnika kojima je transfuzija krvi neophodna za lečenje i oporavak.

Građani mogu da daju krv u Institutu za transfuziju krvi Srbije, Svetog Save 39, svakog dana od 7 do 19 sati, subotom od 8 do 15 sati, kao i u organizovanim akcijama na terenu. O detaljnijim informacijama građani mogu da se informišu na sajtu Instituta, www.nbti.org.rs i telefonom 011 3440 479.

Izvor: b92

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: