Neodoljivo ledeno zadovoljstvo

Svi ga volite, naročito uživamo u njemu tokom vrelih letnjih dana i ne bismo ovu božansku poslasticu menjali nikada! Naravno reč je o sladoledu!

Iako je sladoled jedna od najpopularnijih i najrasprostranjenijih poslastica na svetu, malo toga se zna o tome kada i kako je nastao prvi sladoled. Brojne su priče o prvom sladoledu i njegovom poreklu, pa tako možete čuti da sladoled potiče iz drevne Kine ili, pak, od starih Rimljana.

Veruje se da su prvi privilegiju da uživaju u ovoj neodoljivoj poslastici imali kineski carevi, budući da se na kraljevskim dvorovima mešalo mleko i led sa okolnih planina kako bi dobili dobili poslasticu koja se smatra pretečom današnjeg sladoleda.

Na starom kontinentu, Rimljani su takođe uživali u slasti prvog sladoleda. Što ne čudi budući da su Rimljani poznati po brojnim novotarijama u svetu kulinarstva. Pa su tako, kako bi udovoljili čuvenog cara Nerona, mešali sneg i led sa planina sa voćem i voćnim sokovima kako bi dobili mešavinu sličnu sladoledu.

ice-cream-410330_640

U Evropu su ga doneli Arapi, a na engleski dvor je stigao u 17. veku. Prva mašina za pravljenje sladoleda izmišljena je polovinom 19. veka u Americi, kada je i počela industrijska proizvodnja. Početkom 20. veka počeli su da se javljaju različiti oblici sladoleda, kao što su kornet i štapić, koji su do dana današnjeg ostali popularni među ljubiteljima sladoleda.

ice-cream-629256_640

Ukoliko ste i vi ljubitelj sladoleda pročitajte zanimljivosti i naučite nešto novo o omiljenoj poslastici:

  • Kornet je prva jestiva čašica za sladoled koju je izmislio poslastičar Italo Marćioni, a predstavio je na sajmu u St. Luisu 1924. godine.
  • Sladoled na štapiću prekriven čokoladom je osmislio vlasnik poslastičarnice u Ajovi. Na to ga je inspirisao kupac koji nikako nije mogao da se odluči da li želi čokoladicu ili sladoled. Poslastičar se dosetio, sve to objedinio i tako je nastala ledena poslastica na štapiću.
  • U Italiji postoji Univerzitet sladoleda.
  • Najskuplji sladoled na svetu napravljen je od listića 23-karatnog zlata, kavijara i ostalih skupocenih sastojaka i košta 1000 dolara.
  • Najpopularnija aroma sladoleda je vanila, a preliv čokolada.
  • 5 zemalja u svetu koje su najveći potrošači sladoleda: 1. Novi Zeland, 2. SAD, 3. Australija, 4. Finska, 5. Švedska
  • Najviši kornet na svetu napravljen je u Italiji i bio je 2.81 m visok
  • 1 od 10 osoba priznaje da “oliže” činiju sa sladoledom
  • Neki od najčudnijih ukusa sladoleda: mastilo od sipe (Japan), slanina (Amerika), pržena piletina, krilca (Japan), viagra (Italija), ugalj (Japan), čvarci (Srbija) 😀
  • Najukusniji sladoled na svetu, prema Nacionalnoj geografiji, možete probati u poznatoj poslastičarnici „Perche No!“ u Via dei Tavolini u Firenci.
SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: