Mozartova muzika za bolje učenje

Mnogi stručnjaci već godinama savetuju o tome kako živeti i na koji način učiti da bi se postigli najbolji rezultati. Ipak retko ko je spomenuo uticaj Mozartove muzike na mozak. Muzika salzburškog genija dokazano poboljšava koncentraciju, zagreva vijuge i stimuliše mozak. Ta je pojava poznata pod nazivom Mozartov efekat.

Većina ljudi zna da muzika na različite načine utiče na procese u mozgu, aktivirajući prvenstveno centre koji su zaslužni za obradu tonova. Takođe utiče na raspoloženje, daje energiju ili nas pak opušta. Međutim, muzika austrijskog majstora na moždane procese deluje na jedan sasvim drugačiji način.

Muzika u ritmu mozga

Fizičar i neurobiolog George Bernard Shaw primetio je da se slušanjem Mozartove muzike poboljšava sposobnost razmišljanja, pa je sproveo eksperiment kojim je ispitivao koji su delovi mozga aktivirani u trenutku kad muzika dospe u uho.

Nalazi su pokazali da je Mozartova muzika izuzetak, budući da se glasnoća tona u njegovim delima smenjuje u razmaku od tačno 30 sekundi, što je jednako uzorku moždanih talasa. Upravo zbog toga sinhronizuju se leva i desna hemisfera mozga, što dovodi do opuštanja, poboljšanja koncentracije i sposobnosti razmišljanja.

Mozart razvija kreativnost

Na taj način Mozartova muzika pomaže vam da “zagrejete” mozak, te pomaže određenim složenim neurološkim obrascima koji učestvuju u višim moždanim aktivnostima kao što su matematika i šah, utvrdio je Shaw.

Na isti način takva muzika pomaže u intuitivnom razmišljanju, a bez obzira na naše muzičke preferencije i prethodnom poznavanju Mozartovog opusa, ona omogućuje jasnije izražavanje i pobuđuje kreativna i motivacijska područja ljudskog mozga.

Zaključak je jasan, pre učenja slušajte Mozartovu muziku, vredi pokušati.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: