Kako se koristi javni prevoz u Švedskoj

Na samo spominjanje gradskog prevoza uhvati vas muka od pomisli na gužve, dugo čekanje na stanici i sve one ostale čari sa kojima imamo priliku da se susretnemo ukoliko koristimo redovno javni prevoz. S druge strane, drago nam je da možemo reći da popularnost bicikla kao prevoznog sredstva u našim krajevima ponovo raste.

Ono što nam se predstavlja kao uzor jeste kultura vožnje bicikla u Švedskoj. Iako je bicikl najzastupljenije prevozno sredstvo, Šveđani ipak koriste i gradski prevoz. Ukoliko do sada niste imali prilike da posetite ovu neverovatno zanimljivu zemlju, upoznaćemo vas sa pravilima upotrebe javnog prevoza u Švedskoj.

  1. Čekanje prevoza

Možda niste znali, ali Šveđani ne vole da njihov lični prostor bude narušen. Za razliku od nas koji ćemo se svi „zgusnuti“ na stanici ispod nadstrešnice, Šveđani će čekati autobus stojeći na stanici sa razmakom od minimalno jednog ili dva koraka jedan od drugog. Da je to nekima čudno svedoče i ove meme fotografije i gifovi:

bus-like-a-swede-902x657

ezgif.com-optimize (3)

Source: imgur

Šalu na stranu, nije to u toj meri ekstremno kao što ove fotografije to predstavljaju, ipak ukoliko se zadesite u Švedskoj držite se na pristojnoj udaljenosti od ostalih na stanici.

  1. Raspored sedenja

Verovali ili ne u Švedskoj se striktno poštuje i raspored sedenja! Evo nekoliko pravila koja morate poštovati:

  • sedišta namenjena za starije osobe i trudnice su isključivo namenjena za njih i ne pokušavajte da zauzmete jedno od tih mesta.
  • u prevozu postoje mesta označena za osobe u invalidskim kolicima i za majke sa kolicima za bebe, ovo morate apsolutno poštovati i osloboditi taj prostor
  • nikako ne zaboravite da ustupite mesto trudnicama, majkama sa malom decom i starijim osobama
  • ukoliko se pored vas nalazi prazno mesto nemojte na njega staviti torbu ili stvari kako ne biste nekome zauzeli mesto, to će se smatrati neučtivo
  • suzdržite se od komentara i ćaskanja sa osobom koja sedi pored vas naravno pod pretpostavkom da tu osobu ne poznajete (znate ono kad krenu u busu da vas ispituju „A u koju školu ti ideš?“, klasične teme o politici i vremenu). Držite se čitanja knjige ili slušanja muzike.

E sad, pitate se gde smete da sednete. Poštuje se jedno vrlo praktično pravilo. Prvo se zauzimaju mesta do prozora, pa će se onda popunjavati sva ostala sedišta. Nezamislivo je da se neko „provlači“ da se provlači da sedne do prozora tokom vožnje.

12545705_10156486335205714_529742133_o-902x668

bus-meme

Source: imgur

Zanimljivo, zar ne? Zamislite ovaj princip kod nas 😉

Originalni tekst je sa bloga na sajtu Study in Sweeden koji je napisala studentkinja iz Crne Gore

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: