Kako da se naspavate pred ispit?

Prema istaživanjima sprovedenim na Harvardu, tokom sna naš mozak prolazi kroz proces koji je poznat kao konsolidacija informacija, proces koji “utvrđuje” nove informacije i omogućava nam da se kasnije tih informacija setimo i primenimo ih. Bez ovog procesa, učenje bi bilo isto kao sipanje vode u cediljku, bez konsolidacije informacija koje smo naučili prethodnog dana informacije bi jednostavno nestale.

Sigurno ste to već čuli nebrojeno puta, ali san je zaista bitan i preko potreban! Kvalitetan odmor tokom noći vam je preko potreban kako biste zapamtili ono što ste naučili prethodnog dana.

Ali kako da se dobro odmorite kada po čitav dan i noć učite i spremate ispite? Čak i da ne učite noću i da možete da legnete ranije, opet ne možete da se naspavate jer jednostavno ne možete da “isključite” mozak i prestanete da vrtite u glavi sve informacije koje ste pročitali i da razmišljate o ispitu i pitanjima koja ćete dobiti. A ako i morate da učite preko noći, postoji li način da tu noć učenja učinite što produktivnijom kako ne biste i sledeću noć morali da probdite nad knjigom? Mi imamo odgovore!

4 saveta kako da se bolje naspavate

  1. Recite DA svetlosti dana 

Da li se osećate čudno i omamljeno kada napokon izađete iz kuće ili biblioteke gde ste proveli čitav dan udubljeni u knjige bez trunke sunčeve svetlosti? Dug boravak u zatvorenom prostoru i te kako može “zbuniti” vaš organizam! Ako ne provedete dovoljno vremena napolju na suncu, vaše telo možda neće primiti dovoljno signala da je zapravo dan i tada se ciklus spavanja i buđenja može ozbiljno poremetiti. To se naročito dešava ukoliko zaista i zamenite noć za dan nekoliko dana za redom. Kako bi vaše telo moglo da prati normalne cikluse potrebno je da provedete bar 30 minuta napolju.

devojka

  1. Hrana, naš prijatelj i neprijatelj 

Hrana ima ogromnu moć nad nama i pri tome ne mislimo na germane i sladokusce koji joj ne mogu odloleti, već zaista ono što pojedemo i popijemo može u znatnoj meri uticati na naše fizičko, ali i psihičko. Evo nekoliko jednostavnih pravila koja morate poštovati u ishrani ukoliko ne želite problem sa nesanicom:

  • Ne idite na spavanje gladni ili punog stomaka.
  • Jedite više manjih obroka u toku dana.
  • Smanjite unos kofeina nakon ručka i u poslepodnevnim satima, a naročito ga izbegavajte bar 3 sata pre spavanja.
  • Ukoliko vas “uhvati kriza” umesto kafe odlučite se za neku zdravu grickalicu kao što je voće ili orašasti polodovi.
  • Ukoliko uživate u ukusu kafe i jednostavno volite ritual ispijanja kafe, probajte kafu bez kofeina.
  • Nikotin takođe treba izbegavati.

ishrana studenata

  1. Pronađite svoju oazu mira

Danas je više nego teško pronaći trenutak mira koji je preko potreban i našem telu i našem umu. Kao deca i pored igre nalazimo trenutke u kojima smo apsolutno mirni ispokojni i uživamo u tim momentima maštarenja. Kada ostarimo takođe pronalazimo spokoj i znamo da uživamo u sitnicama i čarima života. Dok tokom studentskih dana i kasnije kao radni ljudi čitave dane provodimo u žurbi. Ne dozvolite da vam dani prođu bez trenutka odmora, pronađite ono što vas umiruje i pozitivno deluje na vas. Idite u teretanu, na jogu, na ples, idite u bioskop ili u pozorište, beg u prirodu tokom vikenda rešiće sve vaše probleme, a tokom radnih dana obavezno ukradite trenutak mira za pauzu na terasi ili u parku. Vežbajte svoj mozak da se opusti, naročito uveče i sasvim sigurno nećete više imati problema sa nesanicom.

woman-690118_640

  1. “Say goodbye to your little friend.”

I za kraj ona najvažnija stavka, ali istovremeno ona koja će vam najteže pasti. Naši telefoni i kompjuteri bukvalno su nam postal veza sa životom, ali moraćete da se oprostite od njih, bar 30 minuta pre nego što odete na spavanje. To bi značilo bez kasnog dopisivanja u krevetu, bez skrolovanja vesti i statusa na društvenim mrežama. Kada ostavite tehniko po strani pre nego što legnete u krevet, svom mozgu dajete priliku da polako uspori i odmori se od stresa s kojim smo morali da se suočimo tog dana.

smartphone-569076_640

Foto: ilustracije, Pixabay

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: