Isprekidan san je mnogo gori od nedovoljno sna

Isprekidani san mnogo je gori od nedovoljno sna, utvrdili su naučnici sa medicinskog fakulteta univerziteta Džon Hopkins u Baltimoru.

Naučnici su proučavali 62 zdrava muškarca i žene koji su izlagani različitim uslovima spavanja. Slučajnim izborom izloženi su tokom tri uzastopne noći višekratnim prisilnim buđenjima, kasnom odlasku u krevet i time uslovima nedovoljnog sna ili neometanom snu. 

Merenje nivoa dobrog raspoloženja odnosno lošeg raspoloženja upitnicima pokazalo je da ispitanici iz prve dve grupe nakon prve noći imaju podjednak nivo tzv. dobrog raspoloženja i lošeg raspoloženja. Međutim, razlike su nastupile nakon druge noći. Kod onih s isprekidanim snom znatnije je palo dobro raspoloženje (31 odsto) u odnosu na one s nedovoljno sna (12 odsto). Razlika nije uočena pri merenju nivoa lošeg raspoloženja. 

„Kad se vaš san ometa tokom čitave noći nemate mogućnost da napredujete kroz faze sna na način da dobijete dovoljno dugačku sporotalasnu fazu koja je ključna u pružanju osećaja obnove tela“, kaže voditelj istraživanja psihijatar Patrik Finan s Medicinskog fakulteta Džon Hopkins. 

Finan kaže kako istraživanje pokazuje da negativni učinci isprekidanog sna na pozitivno raspoloženje mogu biti kumulativni. 

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu „Sleep“.

Izvor: B92

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: