Inovacija niškog studenta

Student Marko D. Živanović (23) osmislio je projekat „Teretana kod Tesle“ u kojem oni koji vežbaju na spravama sami proizvode struju.

Na ovaj način računi za struju teretane bi bili niži, a takođe i članarina. Realizacija ne košta mnogo, tvrdi Živanović, student Mašinskog fakulteta u Nišu, „a može biti od višestruke koristi“.

– Išao sam ulicom i razmišljao o kinetičkoj energiji koja se stvara kretanjem ljudi. Setio sam se da teretane već usmeravaju kinetičku energiju i da bi tu bilo najbolje postaviti hvatače energije, odnosno generatore. Uvideo sam da je ta tehnologija nedovoljno razvijena u svetu i da imamo jedinstvenu priliku da postanemo napredniji od drugih – priča Marko.

Kaže da je mnogo razloga za pokretanje ovakvog projekta, jedan od bitnijih je taj što želi da fakultetima i studentima omogući praksu.

– Prakse su očajne jer nemamo puno firmi u zemlji, ali rad na projektima može da pojača samopouzanje studenata i da ih inspiriše da pokrenu projekte i ostanu da rade u Srbiji. A sam cilj projekta je da sakupljanjem energije u teretanama smanjimo cenu vežbanja i da ako neke teretane budu mogle da proizvedu i više struje – osvetlimo parkove. Dugorčni cilj nam je da usavršimo tehnologiju do te mere da električnu energiju možemo ponuditi elektrodistribuciji i da stvorimo novi prihod zarade za studente i ljude koji vežbaju – kaže Marko.

Teretana će funkcionisati tako što će sakupljati kinetičku energiju: manji generatori će biti postavljeni na rotacionim delovima, a veći ispod same teretane.

– Uz pomoć sistema sajli vežbači će okretati rotore generatora i generisati struju, struja se generiše u akumulatorima i koristi za potrebe teretane. Na spravama će postojati sistem senzora koji meri potrošnju kalorija i efikasnost vežbanja. Napravićemo aplikacuju koja prikazuje korisniku kolika je efikasnost prethodnog vežbanja i šta da koriguje – objašnjava Živanović.

REALIZACIJA ZA 500.000 DINARA

Živanović tvrdi da je za realizaciju, odnsno proizvodnju uređaja dovoljno 500.000 dinara.

– Nišlije sledeće godine mogu da očekuju teretanu, a već postojeće će početi da liče na našu – kaže Živanović.

Foto: ilustracija

Autor: Ivana Anđelković

Izvor: Blic

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: