Fizička vežba poboljšava pamćenje: evo kada bi trebalo da počeš s treningom

Ako je suditi po rezultatima novog istraživanja, nova rutina učenja trebalo bi da izgleda ovako: zagrejte stolicu, malo sačekajte, a onda trk u teretanu.

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Current Biology, pokazalo je da vežbanje može pomoći da bolje zapamtite nove informacije, ako ga tempirate u odgovarajuće vreme.

Najbolje vreme za vežbanje nakon učenja je nekoliko sati nakon učenja, dok se još nove informacije „stabilizuju“ u mozgu.

Autori istraživanja, naučnici sa škotskog Univerziteta u Edinburgu i holandskog Univerziteta Radboud, podelili su 72 osobe u 3 grupe i zadali im memorijski zadatak. Nakon rešavanja jedna grupa je odmah sela na kućne bicikle i sprave za vežbanje, a druga grupa je uradila istu stvar, samo četiri sata kasnije. Treća grupa nije morala da vežba nakon memorijskog zadatka.

Dva dana kasnije, učesnici istraživanja vratili su se u laboratoriju kako bi naučnici sproveli test pamćenja. Osobe koje su bile u grupi koja je trenirala četiri sata nakon memorijskog zadatka rešile su ovaj test 10% bolje od učesnika koji su bili u druge dve grupe. Poboljšanje pamćenja je skromno, ali otkriće da je dobro isplanirana vežba odličan način za uspešnije pamćenje novih informacija značajno je.

Tek naučene informacije stvaraju memorijske puteve u mozgu koji mogu ili oslabiti i nestati ili se učvrstiti dugotrajno pamćenje. Ovo istraživanje je pokazalo da se tokom i nakon fizičke aktivnosti otpuštaju neurotransmiteri kao što su dopamin i norepinefrin, a koji su ključni za konsolidaciju memorije. Naučnici pretpostavljaju da je ovo mehanizam koji ljudima pomaže da „zadrže“ novo-naučene informacije.

Proteini pomažu da se stabilizuju memorijski putevi koji bi inače bili izgubljeni„, izjavio je Guillen Fernandez, profesor sa Sveučilišta Radboud. „Fizička aktivnost započinje ovu sekvencu jer je prati proizvodnja dopamina i norepinefrina.

Dalja istraživanja pokazaće postoji li neko optimalnije vreme za trening: istraživanje se nije pozabavilo poređenjem uspešnosti pamćenja kod osoba koje bi vežbanje započele dva ili šest sati nakon učenja što će se svakako ispitati u nekim budućim fazama istraživanja povezanosti vežbanja i pamćenja.

Izvor: Huffington Post // mojfaks.com

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: