Epidemija gojaznih: Posle četiri godine učenja, studenti ne dobijaju samo dodatno znanje

Da bi to izmerili oni su pratili 100 brucoša kada se radi o vežbanju i težini. Oni su četiri puta godišnje merili indeks telesne mase studenata (86 ih je ostalo u istraživanju).

Studenti koji četiri godine provedu na koledžu imaju dobre šanse da se ugoje bar pet kilograma, pokazuje istraživanje Univerziteta u Vermontu.

Da bi to izmerili oni su pratili 100 brucoša kada se radi o vežbanju i težini. Oni su četiri puta godišnje merili indeks telesne mase studenata (86 ih je ostalo u istraživanju). Na završnoj godini oni su odgovarali na različita pitanja u pogledu ishrane i fizičke aktivnosti. U proseku su se ugojili pet kilograma, a procenat onih koji imaju prekomernu težinu je porastao sa 23 na 41 procenat. 

Najveći rast težine studenti su zabeležili na prvoj godini (oko trećine), a većina nije jela dovoljno voća i povrća niti je vežbala. 

Ovo nije direktno uticalo na težinu, kao ni navike kada se radi o piću ili činjenica da li su u vezi. Ipak, porast težine je problematičan jer prestavlja osnovu za niz obolesti. 

Ovi rezultati su porazni kada se zna da se radi o belim studentima, koji su se prijavili zbog reklame za popularizaciju vežbanja. Manjine i ljudi sa nižim obrazovanjem imaju veći rizik od dobijanja gojaznosti

Izvor: www.pressonline.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: