5 jutarnjih navika koje morate usvojiti!

Teško vam je da ustanete ujutro, još teže da se razbudite i krenete na predavanja ili posao? Slobodno mesto u autobusu draže vam je od jutarnjeg ćaskanja sa kolegama jer ćete uspeti da "odmorite oči" na još par minuta? Pravo je vreme da unesete neke izmene u vašu jutarnju rutinu i započnete dan na pravi način.
  1. Ustanite rano, između 6 i 7 časova i naoružajte se optimizmom

Ukoliko ćete poslušati savet najuspešnijih u svetu biznisa, pravo vreme da započnete svoj dan je između 6 i 7 časova ujutro. Ne gubite vreme mnogo na izležavanje u krevetu, već ustanite odmah i započnite dan optimistično. Ne, nećemo se voditi onom parolom da ” je vreme novac” već jednostavno želimo da iskoristimo dan na najbolji mogući način i ostvarimo sve ono što smo planirali.

  1. Zaboravite na kafu

Još jedna od ključnih stvari, koja će vam verovatno teško pasti kao i nama, jeste da ćete morati da se odreknete prve jutarnje kafe! Pronađite drugačiji način da se razbudite i pokrenete. Šolja čaja, voda sa limunom i đumbirom, joga, jutarnja gimnastika ili istezanje, trčanje…

  1. Ne zamarajte se previše odabirom garderobe

Za ovo ste sigurno već čuli i kao najklasičniji primer uspešnog čoveka koji se ne obazire mnogo na jutarnji izbor garderobe jeste naravno Mark Zuckerberg sa svojim čuvenim majicama kratkih rukava. Naravno ne morate biti ekstremni u tome i u potpunosti zanemariti pravila pristojnog oblačenja, ali jednostavno ne gubite suvišno vreme na sklapanje odevnih kombinacija ujutro, da li ćete obući ove cipele ili one druge jer vam se bolje slažu uz tašnu i nakit (mislimo naravno na devojke 😉 )… Ukoliko vam je stil izrazito bitan i nemamo ništa protiv toga, jednostavno steknite naviku da uveče pred spavanje pripremite garderobu koju želite sutra da obučete čime ćete ujutro sebi sačuvati dosta vremena.

  1. Naučite da iskoristite put do fakulteta/posla

Sem ukoliko se ne nalazite u grupi onih malobrojnih srećnika kojima je fakultet/posao na svega 5 minuta od kuće, ne možete izbeći sate i sate izgubljene u gradskom prevozu ili zaglavljeni negde u kolima na semaforu. Poznato je svima, ali zamislite samo koliko sati, dana, godina provedete u tom istom prevozu koji su vam jednostavno propali. Pokušajte da pronađete sistem i način da to vreme pametno iskoristite. Teško da ćete moći to vreme da iskoristite za meditaciju, zato ga iskoristite za nešto produktivno, napravite plan učenja za tu nedelju, napravite plan šopinga, preslišavajte se, beležite ideje, nadoknadite propušteno na Vlog-ovima ili podkastima koje pratite…

  1. Postavite sebi pitanje: “Zašto ovo radim?”

Pokušajte sa ovim jednostavnim trikom. Postavite sebi ujutro ovo pitanje i potrudite se da date iskren odgovor. Zašto ustajete ujutro iz kreveta, zašto idete na taj fakultet, zašto idete na taj posao, zašto se trudite, zašto se “mučite”…? Obratite pažnju na odgovore, dokle god su oni pozitivni i teraju vas napred na dobrom ste putu. Čim se osetite da se “vrtite u krug” ili još gore da stagnirate, znajte da je vreme za promenu.

u krug

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: