4 načina da nađete motivaciju kada vam se ništa ne radi

Da li imate dane kada vam se ne radi apsolutno ništa? Treba da obavite važan telefonski razgovor ili završite neki zadatak, a vi biste najradije ostali u krevetu ceo dan? Čime god da se bavite, naići ćete na dane kada nikako ne možete da pronađete motivaciju za rad.

Ipak, postoje brojni načini da takve dane prevaziđete. Evo 4 moguća načina da ponovo pronađete motivaciju:

1. Otkrijte razloge niske motivacije
Prvi korak u podizanju energije na viši nivo jeste pronalaženje uzroka. Niska motivacija može doći kao rezultat fizičkog umora – loše ishrane ili nedovoljnog sna. Moguće je i da se plašite rezultata nečega što morate da uradite, npr. predaje određenog projekta i zbog toga je odlažete. Loša motivacija može se javiti i ako imate problem sa niskim samopouzdanjem i ne želite da izađete iz vaše sigurne zone.

2. Ako je razlog  fizičke prirode – pobrinite se za svoje telo
Umorni ste? Naspavajte se. Osećate se loše? Vežbajte ili idite da trčite pola sata. Ponekad samo treba da se udaljite od posla i udahnete malo svežeg vazduha. Razmislite i o tome šta jedete. Niska energija može da ukaže na nedostatak hranljivih materija u vašem organizmu. Možda se još uvek niste oporavili od nedavne prehlade i možda su njene posledice još uvek prisutne.

3. Ako imate problem sa samopouzdanjem – razumite zašto
Nisko samopouzdanje dolazi kao rezultat vaših misli da niste dovoljno dobri, da niste sposobni da nešto uradite i da su drugi uvek bolji od vas. Vreme je da prestanete da razmišljate na ovaj način, jer to ne samo da loše utiče na motivaciju, već postaje deo sistema vaših uverenja. Šta vam dobro mogu doneti ovakva uverenja? Smislite neku rečenicu koja će vas uvek motivisati kada je to potrebno, npr. „Verujem u sebe!“.

4. Nađite male stvari koje vas motivišu
Kada vam naiđe loš dan, počnite da ga popravljate sitnicama. Častite sebe omiljenom kafom ili kolačem, isplanirajte da gledate neki dobar film ili da se vidite sa prijateljima nakon posla. Radujte se toploj kupki i udobnom krevetu koji vas čeka. Nađite što više ovakvih zadovoljstava jer ćete tako najbrže podići vašu motivaciju, a u isto vreme ostavite sve one obaveze poput plaćanja računa, odlaska u prodavnicu ili pranja automobila za neki drugi dan.

Šta vas motiviše da radite? Kako pronalazite motivaciju kada vam se ništa ne radi?

Izvor: BizLife

Auror: Hans Buster, osnivač Synergy Talents i profesionalni kouč

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: