12 razloga zašto ste uvek umorni

Ponekad nas umor savlada, iz dana u dan obaveze nam sve teže padaju a mi nikako ne znamo razlog tome. Postoje jednostavni odgovori na vaše pitanje zašto ste stalno umorni. Sasvim sigurno pravite neku od sledećih grešaka zbog čega konstantni umor vlada vašom svakodnevicom. Promenite sledećih 12 navika i uverite se da ćete se ponovo osećati puni energije.
 1. Preskačeš treninge

Umorni ste od tolikih obaveza, predavanja, ispiti, praksa, posao… obaveze se samo nižu i imate osećaj da nemate snage da podignete glavu. Sada još morate i na trening, i zbog umora ne odlazite već leškarite kući gledajući TV. Ukoliko mislite da ćete na taj način uštedeti energiju za sledeći dan, grešite! Zapravo preskakanje i izbegavanje treninga ili bilo koje vrste fizičke aktivnosti, da čak i kad ste umorni, zapravo je kontraproduktivno. Prema nekim studijama osobe koje sedelački način života zamene sa bar 20 minuta fizičke aktivnosti tri dana nedeljno doživljavaju pravi preporod i obiluju snagom samo nakon 6 nedelja. Vežbanje poboljšava cirkulaciju, povećava otpornost organizma i koncentraciju kiseonika u tkivima. Nakon vežbanja zasigurno ćete se osećati svežije i snažnije.

 1. Ne unosiš dovoljno tečnosti

Koliko puta vas je zabolela glava a da ne znate glavobolji uzrok? Kada ste poslednji put popili čašu vode? To je nešto na šta će vam svaki lekar skrenuti pažnju, jer je apsolutni imperativ unositi dovoljno tečnosti na dnevnom nivou kako bi vaše telo moglo normalno da obavlja sve funkcije. Opšte je poznato da voda čini čak 60% ljudskog tela, zapravo telo muškaraca sadrži 60% vode, dok je kod žena taj procenat nešto niži i iznosi 55%, razlog je u tome što ženska tela sadrže veći procenat masti. Kako bi ljudsko telo funkcionisalo potrebno je da unesemo između 2 i 3 litre tečnosti dnevno. Pokušajte i sami i uverite se kako ćete se bolje osećati ukoliko budete uneli dovoljno tečnosti. Tokom jedne nedelje pripremite sebi tople ili hladne napitke poput čaja ili svežih voćnih sokova, držite na stolu flašicu sa vodom, a kad krenete iz kuće ponesite je u torbi. Kada budete videli poboljšanje nakon samo nekoliko dana, zauvek ćete promeniti mišljenje.

glass-956263_640

 1. Ne unosiš dovoljno gvožda

Usled nedostatka gvožđa u krvi osetićete se apsolutno nemoćni i iznemogli. Bledilo lica, vrtoglavice, anemija, umor, konstantna pospanost, nedostatak koncentracije, samo su neki od svakodnevnih simptoma nedostatka gvožđa. Ovaj problem možemo nazvati „modernom bolesti“ užurbanog društva usled nepravilne ishrane i stresa. Pa ipak i ovaj problem možete lako rešiti, pojedite salatu od cvekle ili popijte čašu soka od cvekle, konzumirajte crveno meso, kelj, artičoke, bundevu, krompir u ljusci, spanać, blitvu, mahunarke (grašak, sočivo, pasulj), soja, suvo voće, džigericu, žumanca, zeleno lisnato povrće.

 1. Perfekcionista si

Celog života pokušavaš da završiš sve poslove i to na najbolji mogući način, sve apsolutno mora biti savršeno, do detalja… Zar ne osećaš da se isrpljuješ na taj način? Nije mana biti perfekcionista, sasvim suprotno, ali pokušaj da naučiš da određuješ prioritete i da im se prvo posvetiš, a ostatak ćeš rešiti kasnije. Na taj način nećeš se toliko umarati i crpeti previše energije, ali ćeš izbeći i dodatni stres.

 1. Prava si katastrofa kada je reč o panici

Uvek zamišljaš najgore moguće scenarije? Stres i panika ovladaju tobom čak i na samu pomisao na ispit? Taj strah i panika te apsolutno parališu i mentalno te iscrpljuju. Prestani odmah sad! Prošetaj, vozi bicikl, idi u teretanu, izađi sa društvom na piće, šta god da ti pričinjava zadovoljstvo i opušta te biće pravi spas od ovakvih misli. Istog trenutka osetićeš kako ti se snaga vraća, a umor će ubrzo nestati.

 1. Preskačeš doručak

Čak i kada spavaš tvoje telo nastavlja da radi i troši energiju koju si uneo večerom. Zbog toga, čim ustanemo, potrebno je da „napunimo baterije“. Nikako ne smete preskakati doručak jer doručak zapravo pokreće i ubrzava vaš metabolizam što vam daje više snage. Započnite jutro sa žitaricama i proteinima, to je prava formula snage za jutarnje napore.

 1. Loše se hraniš

Stalan osećaj umora i nedostatka energije može biti uzrokovan i čestom konzumacijom brze hrane, grickalica i slatkiša. Znamo da je najlakše skoknuti do pekare ili na hamburger, na pauzi pojesti čokoladicu ili čips, ali sve će vam to prouzrokovati dodatni osećaj težine i ubrzo gladi.

 1. Ne znaš da kažeš „ne“

Želiš svima da pomogneš, da se nađeš prijateljima, porodici, kolegama pri ruci u svakoj situaciji…? svi te hvale i cene zbog toga, ali nekada to možeš činiti i na sopstvenu štetu. Naime, ukoliko preteruješ u rešavanju tuđih problema i konstantno pored svojih obaveza završavaš i tuđe, tvoje telo neće moći da prati taj ritam i često ćeš biti iscrpljen. Ponekad jednostavno moraš da kažeš „ne“ i sačuvaš energiju za ostatak dana.

technology-791029_640

 1. Misliš na obaveze, fakultet i posao čak i u slobodno vreme

Razmišljaš o predstojećem ispitu, seminarskom koji moraš da napišeš, poslu koji moraš da obaviš čak i kad imaš slobodan dan? Pokušaj da se opustiš malo i zaboravi bar na trenutak na obaveze, osetićeš kako ti se energija vraća. Svaki odmor može ti povratiti energiju i elan za dalji rad.

 1. Kontrolišeš mail i društvene mreže čak i pred spavanje

To je velika greška. Prema nekim istraživanjima, svetlost ekrana mobilnih telefona, tableta i računara može uticati na nivo melatonina, hormona koji pomaže regulisanju ritma spavanja. Osetljivost naravno varira od osobe do osobe, i verovatno da ovo neće uticati na vas, ali dobra je ideja da se malo odmorite od tehnologije.

 1. Piješ previše kafe

Konstantno nas savetuju da pijemo manje kafe, ali prema istraživanjima čak do 3 šoljice kafe dnevno nisu štetne. Ali ukoliko konstantno pijete više od te mere, a uz to konzumirate i energetska pića, budite oprezni jer možete imati teške posledice. Kafu pijemo pod izgovorom da će nas razbuditi, ali preterana konzumacija kafe, naročito kasno poslepodne i uveče može imati sasvim suprotan efekat, osetićete se apsolutno izmoreni.

 1. Popodnevni odmor

Umorni ste tokom nedelje zbog brojnih obaveza, rano ustajete i kasno ležete, jedini spas vidite u poslepodnevnom odmoru, ali pazite da ne preterate. Naime, do 20 minuta sna posle podne deluje osvežavajuće i može vam povratiti energiju, dok ako se uspavate i preterate u spavanju tokom dana, čim se probudite osećaćete se još umornije.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: