10 saveta Šaolin monaha kako da ostanete večno mladi

Shifu Yan Lei, Šaolin monah i učitelj borilačkih veština pružio nam je uvid u nekoliko saveta kako da sačuvaste zdravlje i mladost što je duže moguće.
  1. Ne razmišljajte previše.Razmišljanje zahteva mnogo energije. Od „previše razmišljanja“ možete ostariti. Ponekad se treba jednostavno prepustiti slučaju.
  2. Ne govorite previše. Ljudi se dele na dve grupe, na one koji pričaju i na one koji delaju. Bolje je biti u onoj koji rade nešto konkretno.
  3. Kada radite, radite 40 minuta i onda napravite pauzu 10 minuta. Rad čini čoveka, ali mu je potrebna i pauza. Kako ne biste iscrpeli poslednji atom snage iz sebe i svoju koncentraciju doveli do tačke pucanja, potrebno je da napravite pauzu i da se sklonite od onoga što trenutno radite. Čak i ovakva mala pauza vratiće vam unutrašnji mir i odmoriti telo.
  4. Kada ste srećni, morate kontrolisati svoju sreću. Ukoliko nemate kontrolu možete poremetiti protok energije u vašem telu. Prevedeno, u svemu treba imati meru!
  5. Ne brinite se mnogo i ne budite ljutiti, jer to šteti vašoj jetri i organima za varenje.
  6. Kada jedete, ne jedite mnogo; Nikada se ne treba prejedati jer to takođe šteti organima za varenje i može oštetiti našu slezinu, što sve može uticati na to da prerano ostarimo. I poznato vam je da i u hrani i u piću treba imati meru.
  7. Kada nešto radite, izdvojite vreme i radite polako. Ne možemo opovrgnuti činjenicu da se danas brzo živi i da stalno negde žurimo i jurimo. Baš zato je ponekad potrebno da malo usporimo i izdvojimo vreme za sebe ili za neki hobi na primer.
  8. Vežbajte kako biste ostvarili balans između Yin-a i Yang-a. Ukoliko se samo posvetimo treningu i vežbi tela, a zapostavimo duh nikada nećemo dostići balans. Treba težiti da uskladimo fizičke vežbe, vežbe disanja i koncentraciju. Ukoliko se samo posvetimo vežbanju tela, izgubićemo Yin.
  9. S druge strane, ako se samo posvetite meditaciji i ne bavite se vežbanjem tela, nećete dobijati Yang energiju i na kraju ćete potrošiti svu energiju.
  10. Kung Fu vam obezbeđuje sve to. Svrha ovakvih treninga je balans Yin-ga i Yang-a. Nije bitno koliko dugo trenirate, bitno je da znate šta je vašem telu potrebno.
SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: