10 najzdravijih namirnica na planeti

Ovih 10 namirnica trebalo bi što češće da jedete. Saznajte zašto su zdrave i kako da ih pripremite.
  1. Limun

Zašto je zdrav: Jedan limun sadrži više od preporučene dnevne doze vitamina C, koji pomaže organizmu u borbi protiv upala, jača kosti i održava zdrav nivo holesterola. Citrusni flavonoidi u limunu mogu sprečiti razvoj ćelija raka.

Savet: Dodajte kriškicu limuna šoljici zelenog čaja. Jedna studija je dokazala kako citrusi u telu pomažu u apsorpciji antioksidanata iz zelenog čaja za čak 80 odsto!

  1. Brokoli

Zašto je zdrav: Jedna manja porcija brokolija sadrži više od potrebnog dnevnog unosa vitamina K – koji je izuzetno važan za izgradnju i očuvanje kostiju. Jednaka količina brokolija može sprečiti razvoj malignih bolesti, prenosi portal fitnessmagazine.com.

Savet: Zagrejte ga. Ukoliko se odlučite da podgrejete brokoli u mikrotalasnoj, on će u sebi zadržati i do 90 odsto vitamina C. Učinite li to kuvanjem, zadržava samo 66 odsto spomenutog vitamina.

  1. Čokolada

Zašto je zdrava: Samo nekoliko kockica čokolade na dan može sniziti visoki krvni pritisak. Kakao prah je bogat flavonoidima, antioksidantom koji snižava i holesterol.

Savet: Nekoliko kockica tamne čokolade sadrži 53.5 miligrama flavonoida, dok mlečna sadrži samo 14.

chocolate-183543_640

  1. Krompir

Zašto je zdrav: Jedan crveni krompir sadrži 66 mikrograma folne kiseline (vitamin B grupe) koja je neophodna za razvoj i rast deteta. Jedan slatki krompir je prepun vitamina A koji je zadužen za jačanje imuniteta.

Savet: Neka se krompir ohladi pre nego što ga pojedete. Istraživanja pokazuju kako na ovaj način možete izgubiti višak kilograma jer će vam ohlađeni krompir nakon jela pomoći da potrošite skoro 25 odsto više masnoće nakon obroka.

 

  1. Losos

Zašto je zdrav: Odličan je izvor omega-3 masnih kiselina koje su povezane sa smirivanjem depresija, srčanih oboljenja i karcinoma.

Savet: Redovna konzumacija lososa smanjuje rizik od nastanka makularne degeneracije oka koja se javlja u kasnijoj životnoj dobi i može dovesti do gubitka vida.

food-692110_640

 

  1. Orasi

 

Zašto su zdravi: Sadrže najviše omega- 3 masnih kiselina, koje snižavaju holesterol, poboljšavaju raspoloženje i bore se protiv razvoja malignih bolesti.

Savet: Pojedite nekoliko oraha posle večere – melatonin iz oraha garantuje dobar san.

 

  1. Avokado

Zašto je zdrav: Prema nekim studijama snižava holesterol za čak 22 odsto. Avokado takođe sadrži velike količine kalijuma koji pomaže da se snizi krvni pritisak, a prema američkom Nacionalnom institutu za srce, pluća i krv, jedan od najboljih načina kontrolisanja visokog pritiska je konzumirati dovoljno kalijuma.

 

Savet: Dodajte ga salatama a on će pomoći organizmu da apsorbuje nutrijente iz ostalih namirnica.

avocado-713094_640

 

  1. Luk

Zašto je zdrav: Odličan je u borbi protiv raznih bolesti, a navodno može da sprečiti razvoj bakterija, poput E. coli.

Savet: Pazite kako ga obrađujete tokom kuvanja – luk koji se prekuva gubi mnoštvo nutrijenata.

 

  1. Spanać

Zašto je zdrav: Najveća blagodet spanaća je količina vitamina i minerala: bogat je izvor folne kiseline (49 odsto preporučenog dnevnog unosa po obroku), vitamina A, B, C, E, gvožđa, mangana i kalijuma.

Savet: Česta konzumacija spanaća ostaviće i vidljive posledice na vašoj kosi, koži i noktima, s obzirom da kompleks vitamina B ulaže u njihovu lepotu.

 

  1. Mahunarke

Zašto su zdrave: Ako jedete mahunarke četiri puta nedeljno možete smanjiti rizik od srčanih bolesti za 22 procenta, a ta ista navika može smanjiti rizik od razvoja raka dojke.

Savet: Što je mahunarka tamnija, to više antioksidanta sadrži. Jedno istraživanje je pokazalo da crni pasulj ima 40 posto više antioksidanata od ostalih vrsta pasulja.

 

Izvor: lovesensa.rs / ordinacija.hr

 

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: