Varanje na ispitu: Tako se to radi u Indiji

Svi smo bar jednom prepisivali na ispitu, koristili “puškice”, kolege su nam došapnule neku informaciju koju smo u tom trenutku zaboravili, pomoć nikad nije bila na odmet, ali sasvim sigurno možemo reći da se naše ustaljene metode nikada nisu našle u centru pažnje svih svetskih medija. Slika koja je obišla svet govori o problemu koji je dobro poznat u Indiji – varanju na testovima.

Kako piše Washington Post, praksa varanja na testovima upravo je dobila nove razmere kada su se roditelji i rođaci đaka jednog 10. razreda škole u istočnoj državi Bihar popeli na zid višespratne škole kako bi deci koja su radial test kroz prozor dodavali “puškice”.

Fotografije i video snimci na kojima se roditelji poput najveštijih planinara penju i do trećeg i četvrtog sprata škole kako bi školarcima dodali papiriće osvanule su u medijima.

Problem prepisivanja je opšte poznat u Indiji i naročito je zastupljen u nerazvijenim ruralnim sredinama, a razlog tome je nedovoljan broj prilika za mlade da studiraju i zaposle se, dok je konkurencija visoka. Da je situacija naročito teška svedoče i ove fotografije i snimci, pogotovo ukoliko je poznato da je varanje na testu po zakonu nedozvoljeno i da je tom prilikom znatan broj đaka bio izbačen iz škole, dok su njihovi roditelji bili zadržani od strane policije. Stručnjaci ističu da ovaj problem predstavlja samo deo znatno ozbiljnijih problema koji se kriju u obrazovnom sistemu ove mnogoljudne zemlje.

Foto: printscreen

Izvor: Washington Post

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: