Studentkinja koja stanuje u vozovima

Leonie Müller je otkazala zakup stana pre nekoliko meseci i sada provodi mnogo sati svake nedelje putujući vozom. Njen nekonvencionalni način života dospeo je u medije ne samo u Nemačkoj, već i u inostranstvu.

Njoj se ova odluka činila savršeno logičnom: Leonie Müller, 23-godišnja studentkinja medija na univerzitetu u Tibingenu na jugu Nemačke, otkazala je zakup stana u Štutgartu 1. maja ove godine. Zamenila ga je za jednogodišnju kartu za voz koja joj omogućava da putuje bilo kojim vozom u Nemačkoj.

„Sve je počelo svađom sa vlasnikom stana u kojem sam živela,“ kazala je Müller za The Washington Post. „Istog trenutka sam odlučila da ne želim više tu da stanujem – a onda sam shvatila: Zapravo, ne želim više nigde da stanujem.“

Sadašnje rešenje joj se čini praktičnijim. Studirala je u Tibingenu u južnoj Nemačkoj, a redovno je posećivala svog momka u Kelnu, majku u Berlinu i baku u zapadnonemačkom gadu Bilefeldu. Ionako je često putovala.

Putnik po danu

Müller pređe između 1.200 i 2.000 kilometara svake nedelje, prema pisanju nemačkog portala Spiegel Online. Kaže da najviše putuje na relaciji Tibingen-Keln.

Međugradski vozovi u Nemačkoj su većinom brzi i udobni. Međutim, izbegava da spava u vozu. Obično prespava kod momka, prijatelja ili rodbine. Ali, kako dodaje u svom blogu, planira i poneko noćenje u hotelu, putem couchsurfing-a ili Airbnb-a.“

Voz joj uglavnom služi kao mesto za odmor, čitanje i spremanje ispita. Njena najvažnija kupovina ove godine bile su slušalice za zvučnu izolaciju, koje joj omogućavaju da radi u miru, rekla je za Spiegel Online.

Ranac sa nešto odeće i toaletnim priborom uvek nosi sa sobom, kao i svoj Microsoft Surface tablet kompjuter i hrpu papira za fakultet. Ostatak njene odeće raspoređen je po stanovima ljudi kod kojih redovno odseda.

Eksperiment iz načina života

Müller u svom blogu dokumentuje svoje iskustvo modernog nomada. To će biti jedan deo njenog diplomskog rada. Ali sada, na letnjem raspustu, zauzeta je i sve većom pažnjom medija koju dobija.

„Planirala sam da idem u nekoliko nemačkih gradova sledeće nedelje, ali pošto je interesovanje medija trenutno veliko, verovatno ću ostati u Kelnu i pokušati odgovoriti svima i sve organizovati“, rekla je Müller za DW putem Facebook Messenger-a.

„Imaću nekoliko intervjua za radio i TV i držaću radionicu za školsku decu – ali to će biti moguće samo ako mi se glas vrati do tada, pošto se trenutno borim sa prehladom,“ dodala je.

Kada završi sav posao, ponovo će uskočiti u voz. Pre početka sledećeg semestra u oktobru, može iskoristiti godišnju kartu da poseti mesta u koja inače ne ide.
„Sledeći je verovatno Hamburg“, napisala je u poruci na Facebook-u. Ali pošto može da se vozi bilo kojim vozom, ima slobodu da se predomisli u svako doba.

 

Izvor: www.6yka.com/www.dw.com

Prevod Milica Plavšić

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: