Ko se boji broja još?

Danas je petak, ali ne bilo koji petak već onaj 13-ti u mesecu. Ukoliko ste zaboravili ključeve ili izgubili minđušu, pa još i zakasnili na fakultet ili na posao, za sve je kriv taj petak 13-ti.

Postoji više teorija zbog kojih se ovaj dan smatra “baksuznim”, a većina datira iz devetnaestog veka.

Jedna od ideja je da je petak 13-ti proglašen za „crn dan“ jer se verovalo da su petak i broj 13 i sami za sebe nesrećni, a da je, kad se spoje, nesreća još veća. Uz to, broj 12 smatrao se srećnim brojem, pa je sledeći broj koji „remeti ravnotežu“ smatran za lošu sreću.

l-Happy-Friday-the-13th

Da priča o nesrećnom danu bude još verodostojnija, brojni horor filmovi u kojima često možemo primetiti motiv petka 13-tog dodatno su doprineli lošoj reputaciji ovog dana. Verovali ili ne, ali postoji i fobija od ovog dana koja se zove friggatriskaidekaphobia i od koje prema podacima samo u Americi pati od 17 do 21 miliona ljudi.

Ali nije svugde ovaj dan tako crn svedoči podatak da je u nekim zemljama ovaj dan zapravo “srećniji” od ostalih. Pa je tako petak 13-ti sasvim običan dan u špankim zemljama i Grčkoj dok je utorak 13-ti nesrećan dan. Italijani, na primer, smatraju petak 17-ti nesrećnim danom, dok je 13 tamo srećan broj!

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: