Da li je ovo univerzitet budućnosti?

Ovo sigurno nije klasičan univerzitetski kompleks na kakve smo navikli širom sveta!

Idejni projekat renomiranog francuskog arhitekte Jacques-a Rougerie-a, “The City of Meriens” – plutajući grad u obliku manta raže predstavlja kolosalni univerzitetski kompleks.

Prema viziji francuskog arhitekte, ovaj plutajući kompleks duži od 900 metara mogao bi da postane dom za čak 7.000 studenata, naučnika i profesora. Ovaj grad u potpunosti bi se oslanjao na izvore obnovljive energije, pri čemu ne bi bilo nastanka bilo kakvog otpada; u okviru njega bi se nalazila i staklena bašta u kojoj bi se proizvodila hrana.

Ovo neverovatno plovilo prostiralo bi se i više od 120 metara ispod površine vode kako bi se omogućilo istovremeno i istraživanje morskog sveta, dok bi se u “repu” ove manta raže nalazila mala laguna u koju bi se smeštala manja plovila.

cityofmeriens

cityofmeriens2“Ljudi bi dolazili iz čitavog sveta – to je međunarodni grad u kome bi vladali zakoni Ujedinjenih Nacija. Ovaj grad je stvoren za naučnike i studente koji žele da istražuju okean”, rekao je Rougerie za weather.com. “Grad bi bio otvoren za sve one koji dele strast prema okeanskim prostranstvima.

Foto: www.weather.com

Izvor: www.discovery.com

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: