Mašinski fakultet u Beogradu

masinski
Mašinski fakultet u Beogradu

Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu osnovan je 1948. godine i predstavlja najstariju i najveću visokoškolsku ustanovu mašinske struke u zemlji. Koreni fakulteta sežu do 1873. godine i predmeta Mehanika i nauka o mašinama koji se izučavao na Velikoj školi.

U skladu sa Bolonjskom deklaracijom osnovne akademske studije traju tri godine, master akademske studije traju dve godine i doktorske studije tri godine. Posle osnovnih akademskih studija koje nose 180 ESPB dobija se zvanje inženjer mašinstva tri godine (dodavanje odseka uz zvanje nije obavezno), a posle diplomskih studija, od 120 ESPB zvanje diplomirani inženjer mašinstva-master, uz koje se dodaje i naziv odseka.

Na Fakultetu se mogu izvoditi akademske i strukovne studije na osnovu odobrenih, odnosno akreditovanih studijskih programa za sticanje visokog obrazovanja. Akademski studijski program osposobljava studente za razvoj i primenu naučnih i stručnih dostignuća, a strukovni studijski program za primenu znanja i veština potrebnih za uključivanje u radni proces.

Studije na Fakultetu organizuju se na srpskom jeziku. Studije na Fakultetu organizuju se i na engleskom jeziku ukoliko za to postoje zainteresovani.

Akademske studije

Studije koje se od 1.10.2005. godine izvode na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu su:

  1. Osnovne akademske studije (OAS) – Mašinsko inženjerstvo, koje traju tri godine, i čijim završetkom se stiče najmanje 180 ESPB bodova;
  2. Master akademske studije (MAS) – Mašinsko inženjerstvo, koje traju dve godine, i čijim završetkom se stiče najmanje 120 ESPB bodova;
  3. Doktorske studije (DS) – Mašinsko inženjerstvo, koje traju tri godine, i čijim završetkom se stiče najmanje 180 ESPB bodova.

Mašinski fakultet nudi sledeće smerove: Automatsko upravljanje, Brodogradnja, Vazduhoplovstvo, Industrijsko inženjerstvo, Motorna vozila, Motori sa unutrašnjim sagorevanjem, Proizvodno mašinstvo, Procesna tehnika, Termoenergetika, Termotehnika, Hidroenergetika, Poljoprivredno mašinstvo, Mašinske konstrukcije i mehanizacija, Vojno mašinstvo i Železničko mašinstvo.

U okviru fakulteta postoji više studentskih organizacija: Savez studenata Mašinskog fakulteta, Studentski parlament, sportsko društvo Mašinac. Takođe postoji i vrlo razvijen istraživački centar.

 

Adresa: Kraljice Marije 16, 11020 Beograd
Tel. 011 33 02 200
Faks: 011 33 70 364
veb sajt: www.mas.bg.ac.rs
e-mail: mf@mas.bg.ac.rs