Akademija umetnosti Univerziteta Alfa BK

Akademija umetnosti Univerziteta Alfa BK
Akademija umetnosti Univerziteta Alfa BK

Akademija umetnosti Univerziteta Alfa BK počela je sa radom 1995. godine, vizijom da dominanta njene visokoškolske obrazovne delatnosti bude umetnost, u najširem smislu te reči. Akademija uživa dvodecenijski ugled visokoškolske institucije koja svoje studente priprema za globalni svet profesionalizovane umetnosti.

Akademija umetnosti Univerziteta Alfa BK je posvećena kako umetničkom razvoju, tako i razvoju istraživačkog rada. Dokaz za to je ponovna uspešna akreditacija za naučno-istraživačku delatnost od nadležnog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja 2013. godine.

Akademija je dokazala da uspešno ostvaruje svoju viziju i time što je bila prva visokoobrazovna ustanova u Srbiji iz polja umetnosti, akreditovana po novom Zakonu o visokom obrazovanju 2009. godine i dobijanjem Dozvole za rad Ministarstva prosvete Srbije 2010. godine.

Uzimajući u obzir brzinu razvoja nauke i tehnologije, sugestije studenata i sopstvena znanja i iskustva, Akademija je učinila novi korak u akreditaciji. Ponudila je inovirane, sažete studijske programe osnovnih akademskih studija, dodajući im novi kvalitet. On se očituje pre svega u integraciji srodnih znanja, kojima se studentima nudi širi vidik za buduće stvaralaštvo:

  • osnovne akademske studije (ESPB 240) – Gluma, Fotografija i kamera, Filmska i TV režija i montaža, Muzička produkcija i dizajn zvuka, Produkcija u umetnosti i medijima,
  • master akademske studije (ESPB 60) – Umetnost dokumentarnih formi, Multimedijalno scensko stvaralaštvo, Fotografija i kamera, Kompjuterska muzika i multimediji, Kreiranje imidža u umetnosti i medijima.

Neki studijski programi pripadaju interdisciplinarnom polju u umetnosti. Povezuje se muzička umetnost sa audiovizuelnom umetnošću u stvaranju kvalitetnijeg dizajna i produkcije zvuka. Takođe se udružuju znanja iz oblasti primenjene i audiovizuelne umetnosti u formiranju originalnije i drugačije slike, bez obzira da li je u pokretu (kamera) ili je statična (fotografija).

Po uzoru na elitne umetničke akademije širom sveta, Akademija umetnosti u Beogradu svojim studentima omugućuje maksimalno ispoljavanje sposobnosti i talenata, kao i razvijanje ličnih interesovanja i inicijativa za realizaciju različitih umetničkih zadataka, praćenih najboljim mentorima i pedagozima.

To su samo neki od razloga koji su omogućili da studenti Akademije tokom svog školovanja sa uspehom nastupaju na scenama naših najuglednijih teatara, snimaju, režiraju i montiraju igrane, dokumentarne filmove i televizijske emisije, radio drame, da njihova fotografska ostvarenja budu izložena u uglednim galerijama i krase promotivne materijale najznačajnijih domaćih i svetskih kompanija, da projektima na kojima rade obezbede neophodna sredstva, ljudstvo, rekvizite, tehniku i postanu veliki producenti.

Na pragu treće decenije na Akademiji je diplomiralo je preko 1.200 studenata koji se uglavnom bave zanimanjima koja su studirali, a u toku svog školovanja osvojili su i veliki broj domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja.

 

Adresa: Nemanjina 28, 11000 Beograd
Tel. 011 36 18 715, 011 36 18 716
veb sajt: www.akademijaumetnosti.edu.rs
e-mail: info@akademijaumetnosti.edu.rs
e-mail sekretarijata: office@akademijaumetnosti.edu.rs