Studiranje u inostranstvu: Studiranje u Švajcarskoj

Zašto izabrati studiranje u Švajcarskoj?

 • Studiranje u SvajcarskojZato što ćete na licu mesta biti u prilici da iskusite ono što je tipično za Švajcarsku: čokolade, sireve, fondu, satove, Alpske predele u svim mogućim varijacijama
 • Zato što su svi univerziteti u Švajcarskoj vrlo kvalitetni i dobro organizovani, bez mnogo studenata
 • Zato što vam studiranje u Švajcarksoj omogućava da studirate sa velikim brojem stranih studenata
 • Zato što ćete biti u prilici da savldate neki od 4 službena jezika: nemački, francuski, italijanski ili retoromanski.
 • Zato što mnogobrojne međunarodne organizacije imaju sedište upravo u Švajcarskoj: World Trade Organization (WTO), International Labour Organization (ILO)…
 • Zato što je Švajcarska raj za mnoge firme, a sve to zbog niskih poreza
 • Zato što je Švajcarska u srcu Evrope i iz nje se brzo stiže u Francusku, Italiju, Austriju i Nemačku

Univerziteti i fakulteti za studiranje u Švajcarskoj

Studiranje u SvajcarskojGlavni univerziteti i fakulteti za studiranje u Švajcarskoj – U Švajcarskoj je moguće studirati ne samo na tri zvanična jezika (nemački, francuski, italijanski), već sve više i na engleskom. Postoji ukupno 12 univerziteta. Od tog broja šest univerziteta se nalaze u nemačkom govornom području, četiri u francuskom, jedan u italijanskom, i još jedan, koji pruža mogućnost dvojezične nastave: na nemačkom i na francuskom, i on se nalazi u Frajburgu.

Univerziteti u Bazelu, Bernu, Cirihu, Lucernu i Sv. Galenu nalaze se u nemačkom govornom području Švajcarske, baš kao i Federalni Tehnološki institut u Cirihu (ETH Zurich).

U francuskom govornom području su univerziteti u Ženevi, Lozani i Nojšatelu, kao i drugi Federalni Tehnološki institut u Lozani (EPFL).

Universita della Svizzera italiana nalazi se u Luganu i na njemu se nastava održava na italijanskom jeziku.

Druge institucije univerzitetskog karaktera za studiranje u Švajcarkoj su različiti fakulteti za obrazovanje nastavnika, Institut međunarodnih studija u Ženevi, Švajcarska Diplomska škola javnog upravljanja u Lozani, zatim Kurt Bosch postdiplomski univerzitet u Sionu. www.eda.admin.ch/eda/en/home/reps/afri/vsdn/infoch/chwoed.html

Kantonalni univerziteti

Bazel (BS): www.unibas.ch/index.cfm?o_lang_id=2
Bern (BE):  www.unibe.ch/eng
Fribourg (FR):  www.unifr.ch/home/welcomeD.php (Web stranica samo na nemačkom i francuskom)
Ženeva (GE):  www.unige.ch/international/index_en.html
Lozana (VD):  www.unil.ch/central/page2192_en.html
Lucern (LU):  www.unilu.ch/eng/start.aspx
Lugano (TI):  www.unisi.ch/en/index.htm
Nojšatel (NE):  www2.unine.ch/Jahia/site/prospectivestudent/op/preview/lang/en/pid/22573
Sv. Galen (SG): www.unisg.ch/en.aspx
Cirih (ZH):  www.uzh.ch

Federalni tehnološki instituti

EPFL Lozana: www.epfl.ch/index.en.html
ETH Cirih: www.ethz.ch/index_EN

Univerziteti primenjenih nauka

Bern: www.bfh.ch (Web stranica na nemačkom, francuskom i engleskom jeziku)
Lucern: www.international.hslu.ch/en/indexinternational
Južna Švajcarska (TI): www.supsi.ch/?page=English
Zapadna Švajcarska (FR,GE, JU, NE, VD, VS): www.hes-so.ch/default.asp?Language=EN
Cirih: www.zfh.ch/d (Web stranica na nemačkom i engleskom)
Lihtenštajn: www.hochschule.li/english

Kako se upisati na fakultet u Švajcarskoj?

Studiranje u SvajcarskojAkademska godina u Švajcarskoj obično počinje u septembru. Podnosioci prijava za studiranje u Švajcarskoj trebalo bi da kontaktiraju odabrani univerzitet dosta ranije. Univerziteti mogu pružiti informacije o školarinama i finansijskoj pomoći. Pored školarine, studenti treba da očekuju da će potrošiti 16.000 do 24.000 CHF za troškove života, u zavisnosti od njihovih zahteva.

Osnovne studije

Uslov za Studiranje u Švajcarkoj na master studijama je dokument o položenoj maturi (Matura). Kod nekih univerziteta morate se informisati, da li je položena matura dovoljna ili se mora dodatno polagati prijemni ispit. Strani studenti moraju da podnesu i potvrdu o poznavanju jezika (uglavnom: nemački). Nivo zavisi od univerziteta do univerziteta, a na ovoj stranici možete se detaljnije informisati.

Kao strani student nećete imati mnogo šanse za upis na fakultet medicine, stomatologije ili veterine, jedino ako dugo vremena već ne živite u Švajcarskoj ili ste sklopili brak sa Švajcarcem/Švajcarkinjom.

Master studije – Studiranje u Švajcarkoj

Kao uslov vam je neophodan dokaz o završenim osnovnim studijama, ostali uslovi zavisi od univerziteta do univerziteta. Obično pri prijavi osim neophodnih dokumenta, morate napisati i motivaciono pismo i CV.

Kontaktirajte univerzitet koji ste odabrali. Postupak prethodnog prijavljivanja za neke univerzitete može se okončati putem Interneta. Kada dobijete potvrdu o prijemu na neki švajcarski univerzitet, kontaktirajte Ambasadu Švajcarske u Srbiji da biste dobili informacije o formalnostima ulaska u Švajcarsku. Moraćete pokazati dokaz da imate dostupna finansijska sredstva da sebe izdržavate tokom studija.

Po dolasku u Švajcarsku trebalo bi da tražite dozvolu boravka od Policije za strance. Potrebna su sledeća dokumenta:

 • Važeći pasoš, sa vizom ukoliko je potrebna
 • Potvrda da ste primljeni na neki švajcarski univerzitet
 • Garancija o dostupnim finansijskim sredstvima za vlastito izdržavanje tokom studija
 • Dokaz o stalnoj adresi u Švajcarskoj

Vaša boravišna dozvola mora se obnavljati svake godine. Boravišna dozvola biće izdata samo ako postoji garancija o vašim finansijskim sredstvima. Stranim studentima dopušteno je da rade do 15 sati nedeljno sve dok se ne produžava trajanje njihovog studiranja.

Dodatni linkovi za studiranje u Švajcarskoj:

Globalno obrazovanje: www.global-education.ch

Švajcarska federacija privatnih škola: www.swiss-schools.ch/?language=en

Troškovi života za studiranje u Švajcarskoj

Troškovi života za studiranje u Švajcarskoj (stanarina, osiguranje, školarina, troškovi za odeću, knjige, prevoz i hranu) zavise od mesta do mesta, ali prema iskustvima studenata iznose  prosečno po godini 18.000 CHF- 28.000 CHF. Mesečni prosek iznosi oko 1200 evra. Što se tiče stanovanja, postoji više mogućnosti. Na sledećim stranicama se detaljano informisati o mogućnostima stanovanja: http://www.studentenwohnheim.ch/.

Školarine na Univerzitetima u Švajcarskoj

Školarine na univerzitetima u Švajcarskoj nisu ujednačene i vrlo variraju. Univerzitet u Genfu je najpovoljniji sa 500 CHF po semestru, a najskuplji je Universität italienische Schweiz sa 2.000 CHF po semestru. Ipak presečna školarina je oko 600, 700  CHF.

Pored školarine potrebno je platit i Kollegiengeld, kao i nadoknade za biblioteku i razne studentske organizacije.

Za dodatne informacije pogledajte ovaj sajt: www.berufsberatung.ch

Posao i studiranje

Stranim studentima nije dozvoljeno da rade tj da zarad finansiranja studija imaju posao sa punim radnim vremenom. Ipak dozvoljeni su poslovi sa pola radnog vremena, sa ograničenjem radnih sati.

Stipendije za studiranje u Švajcarskoj

switzerland-studentsŠvajcarska Vlada nudi stipendije stranim studentima i umetnicima na osnovu reciprociteta ili unutar okvira zajedničkih stipendija za nekoliko zemalja. Stipendije se dodeljuju postdiplomskim kandidatima iz industrijskih zemalja i zemalja u razvoju. U prvom koraku kandidati od organa vlasti svoje zemlje trebalo bi da saznaju, imaju li pravo na Vladinu stipendiju ili treba da se obrate švajcarskoj Ambasadi ili konzulatu u matičnoj zemlji. Spisak relevantnih zemalja i dodatne informacije o Vladinim stipendijama, kao što su zahtevi za podnošenje zahteva, trajanje školarine, iznos školarine, postupak prijavljivanja itd. mogu se naći na www.sbf.admin.ch/eskas-e.html

Da biste saznali da li švajcarski univerziteti nude stipendije stranim studentima, kandidatima se savetuje da izvrše proveru u centrima za mobilnost švajcarskih univerziteta.

Informacije sa sajta ambasade o stipendijama za studiranje u Švajcarskoj:

Srbija: www.eda.admin.ch/eda/de/home/reps/eur/vsrb/embbel/schola.html