Studiranje u inostranstvu: Studiranje u Norveškoj

Zašto studirati u Norveškoj?

 • Studiranje u NorveskojZato što Norveška ima oko 50 javnih i privatnih institucija visokog obrazovanja koje su rasprostranjene od Kristiansanda, na jugu, do Svalbarda, na severu.
 • Zato što trenutno oko 12.000 stranih državljana studira na norveškim institucijama visokog obrazovanja.
 • Zato što je Norveška među zemljama sa najvišim životnim standardom na svetu
 • Zato što ima najstabilniju valutu na planeti, najzdraviju ekonomiju, najstabilniju i najfunkcionalniju državu.
 • Zato što je to zemlja sa najvećim brojem biljnih i životinjskih vrsta u Evropi
 • Zato što je Kraljevina Norveška prava postojbina Vikinga, a njena prestonica Oslo retki je dragulj Skandinavije
 • Zato što je Norveška zemlja fjordova i ponoćnog sunca
 • Zato što je Norveška zemlja u kojoj su obilasci muzeja uglavnom besplatni
 • Zato što treba saznati zašto je Oslo grad kontrasta

Univerziteti i fakulteti u Norveškoj

Digital StillCameraNorveška ima izuzetno dobro razvijen sistem visokog obrazovanja, koji ima osam univerziteta, devet specijalizovanih univerzitetskih institucija, 20 državnih fakulteta/koledža, dve nacionalne akademije umetnosti i 16 privatnih fakulteta/koledža.

Uslovi za studiranje u Norveškoj su veoma dobri: motivisani i kvalitetni profesori, organizacija seminara i stručnih diskusija, gostujući profesori iz celog sveta, dostupnost literature.

Univerziteti u Norveškoj:

Kako se upisati na fakultet u Norveškoj?

Studiranje u NorveskojKao i za većinu drugih evropskih zemalja, potrebno je imati dokaz o položenoj maturi u Srbiji, odnosno, dokaz o završenoj srednjoj školi.

Obzirom da se obrazovni sistemi razlikuju od zemlje do zemlje, da biste mogli da konkurišete za program studiranja u Norveškoj, morate zadovoljiti određene kriterijume NOKUT-e (the Norwegian Agency for Quality Assurance in Education, http://www.nokut.no/en/), odnosno biti kvalifikovani i posedovati znanje iz predmeta i oblasti kao i mladi Norvežani, koji su srednju školu završili u svojoj matičnoj zemlji.

U zavisnosti od toga da li se nastava održava na engleskom ili norveškom jeziku, potrebno je imati adekvatnu potvrdu o znanju stranog jezika ili o položenim stručnim testovima za određenu vrstu studija. Kada je engleski u pitanju, ono što je neophodno jeste imati položen TOEFL ili IELTS ispit. Za sve one koji će nastavni program slušati na norveškom jeziku, postoji mogućnost jednogodišnjeg usavršavanja jezika pre početka željenog studijskog programa.

Ono što uglavnom predstavlja problem našim mladima koji žele da nastave svoje školovanje u Norveškoj, jeste dokumentovati posedovanje određene količine novca na bankarskom računu koju Norvežani smatraju neophodnom za osnovne životne potrebe u njihovoj zemlji. Ta suma iznosi minimum oko 10 000 € po godini studija.

Nakon upisa na jednu od visokoobrazovnih ustanova (npr. Univerzitet u Oslu), student mora dobiti norvešku boravišnu dozvolu. Iako nam nije potrebna viza za posetu Norveškoj, svi oni koji žele boraviti u zemlji više od 90 dana, moraju je posedovati. Dokumenta koja su potrebna za izdavanje boravišne dozvole po osnovi školovanjai koja se podnose u norveškoj Ambasadi u Beogradu su:

 • 2 formulara zahteva (izdaju se u Ambasadi)
 • 2  fotografije (formata za pasoš)
 • pasoš*
 • potvrda o prijemu u obrazovnu instituciju*
 • plan školovanja, plan finansiranja*
 • dokumentacija o izdržavanju tokom boravka u Norveškoj*
 • dokumentacija o stambenim uslovima tokom boravka u Norveškoj*

Treba priložiti kopije svih dokumenata označenih *, kao i kopiju svih stranica pasoša podnosioca zahteva.

Smeštaj u Norveškoj

Kao i u većini evropskih zemalja, i u Norveškoj je najjeftiniji smeštaj u studentskim domovima, kojima rukovodi studentska organizacija. Na sajtu SiO (www.sio.no) možete naći opcije koje se nude studentima.

U Norveškoj studenti obično žive sami u sobama, dok se kuhinja i kupatilo dele. Plaća se depozit uglavnom pre dolaska, ali je moguće pregovarati o tome da se depozit plati nakon što se osoba već uselila. Praksa je da osoba preko interneta izabere dom u kojem želi da živi. Nakon što stigne tamo, na recepciji ima pravo da pregleda tri sobe (ponekad i više) i da odluči u koju želi da se useli. Oni koji stignu tri-četiri dana pre početka godine imaće veći izbor, a samim tim, i mogućnost da dobiju bolju sobu.

Iskustva studenata kažu da je moguće po gotovo istim cenama naći i odličan smeštaj u privatnim kućama.

Kako najbrže i najjeftinije stići do Norveške?

Naravno, low cost kompanijama, koje lete često i cene karata su prihvatljive (što se ranije kupi karta, biće jeftinije). Najpopularnija avio kompanija i izuzetno povoljna kada su letovi za Norvešku u pitanju je Norwegian.

Kakva je klima u Norveškoj?

U zavisnosti od geografskih karakteristika, Norveška ima nekoliko tipova klime.

Preovlađuje hladna klima sa blagim letima i veoma oštrim zimama, koja se na severu zemlje kreće do subarktičke, a na Svalbardu do prave arktičke.  Najinteresantnija činjenica je da, uprkos severnoj geografskoj širini na kojoj se prostire, Norveška ima više prosečne temperature od očekivanih i to zahvaljujući toploj Golfskoj struji koja kroz Atlatnik zapljuskuje zapadne obale Skandinavije.

Takođe, zahvaljujući geografskoj širini, od kraja maja do kraja jula meseca, sunce ne zalazi potpuno tako da veliki deo Norveške ima do 20 časova dnevne svetlosti svakog dana, dok teritorije u blizini ili severno od arktičkog kruga imaju pojavu takozvanog ponoćnog sunca. Sa druge strane, od kraja novembra do kraja januara, skoro cela Norveška je u potpunom mraku. Jaki vetrovi i kiša karkateristični su za zapadni deo obale, posebno u zimskim danima. Predeo oko grada Osla je najtopliji u Norveškoj. Avgust je mesec sa najviše padavina.

Stipendije za studiranje u Norveškoj

Studiranje u NorveskojStudenti imaju mogućnost da se za stipendije prijave preko Univerziteta, svog fakulteta ili Fonda za mlade talente Republike Srbije. Mogu da se prijave i na konkurse koje raspisuju svetske i evropske fondacije, organizacije, kao i stipendije Kraljevine Norveške.

Najpopularnije organizacije preko kojih naši diplomci dobijaju stipendije za nastavak školovanja u Norveškoj jesu Erasmus Mundus, Nordplus, NOMA i EEA programi. Za programe ove fondacije svaki kandidat prijavljuje se individualno, i to uglavnom godinu dana unapred, u zavisnosti od programa za koji je kandidat zainteresovan, a konkursi su najčešće otvoreni od septembra do kraja godine. Osnovni preduslov za konkurisanje za master studije su završene osnovne studije i stečenih minumum 180, dok je preduslov za doktorske završen master i 300 ESPB bodova.

Više informacija o stipendijama za studiranje u Norveškoj možete pronaći na internet stranici: www.studyinnorway.no/Tuition-Scholarships/Scholarships